Naum

Cine a scris cartea?

Singura menționare a lui Naum din Elcoș se găsește în primul verset al cărții care îi poartă numele. Au fost propuse mai multe teorii despre orașul natal al lui Naum, Elcoș, dar cea mai bună variantă pare să fie aceea a unui oraș din sudul lui Iuda care ulterior avea să fie cunoscut cu numele de Elcesi, aproape de locul în care trăit profetul Mica. Profeția lui Naum împotriva cetății Ninive ar fi fost importantă pentru poporul din Iuda, care avea nevoie de încurajare în fața puterii înfricoșătoare a Imperiului Asirian.

Care este perioada în care a fost scrisă cartea?

Cartea Naum menționează recenta cădere a cetății No-Amon sau Teba, care a avut loc în 663 î.H. (Naum 3:8), precum și apropiata distrugere a cetății Ninive, care a avut loc în 612 î.H. (1:1; 3:11-15). Dar când anume a predicat Naum în această perioadă de cincizeci de ani? Imperiul Asirian, care își avea capitala la Ninive, era pe culmile puterii sale în prima jumătate a acestei perioade, având o victorie asupra lui Iuda în timpul domniei lui Manase (2 Cronici 33:10-13). De asemenea, deși cartea Naum menționează distrugerea Tebei, nu menționează și reconstrucția acesteia, care a avut loc în 654 î.H. Aceasta ne determină să datăm profeția lui Naum între 663 și 654 î.H.

Naum a predicat în timpul domniei lui Manase, unul dintre cei mai răi regi ai istoriei îndelungate a lui Israel, un om care a avut nevoie de durerea propriei experiențe pentru a învăța lecția de a fi un rege bun. Comentatorul biblic J. Barton Payne sugerează că marea convertire a lui Manase a avut loc spre sfârșitul domniei sale, în jurul anului 648 î.H., cu doar câțiva ani înaintea morții sale. Aceasta înseamnă că Naum a predicat în perioada cea mai întunecată a istoriei lui Iuda de până atunci, o perioadă înțesată de idolatrie de toate felurile în mijlocul unui popor care se îndepărtase de Dumnezeu. Dorința lui Dumnezeu de a-l trimite pe Naum, al cărui nume înseamnă „mângâiere”, într-o situație atât de deznădăjduită, scoate în evidență harul Său copleșitor și neobosit.

De ce este cartea Naum importantă?

Singura profeție spusă de Naum, referitoare la judecata iminentă asupra cetății Ninive oferă o continuare a povestirii care a început în cartea Iona. Cândva în jurul anului 760 î.H., Dumnezeu l-a trimis pe Iona la Ninive pentru a predica poporului asirian despre pocăință și nădejde, un mesaj pe care ei l-au ascultat și l-au primit, cel puțin la momentul acela. Peste o sută de ani, în timpul lui Naum, asirienii reveniseră la căile lor rele și violente, cucerind împărăția de nord a lui Israel și dominând cu puterea lor împărăția din sud a lui Iuda (2 Regi 17:1-6; 18:13–19:37). Iona nu a înțeles ceea ce Naum a amintit poporului din Iuda: dreptatea lui Dumnezeu este totdeauna corectă și totdeauna sigură. Dacă El alege să acorde îndurare pentru o vreme, darul acesta bun nu implică dreptatea finală a lui Dumnezeu pentru toți la final.

Care este ideea principală?

După ce a îngăduit aproximativ două sute de ani de regi și conducători asirieni puternici, Dumnezeu Și-a anunțat prin Naum planurile de a judeca Ninive. Deși cartea în întregul ei arată în mod clar preocuparea lui Dumnezeu în ceea ce privește păcatul, disponibilitatea Lui de a-i pedepsi pe cei vinovați de nelegiuire și puterea Lui de a duce la îndeplinire dorința Lui de judecată, conține și câteva raze de speranță care reușesc să străpungă întunericul. Cel mai important este faptul că poporul lui Iuda ar fi fost încurajat văzând că asirienii din Ninive, asupritorii lor cei mai importanți din ultimele generații, aveau să cadă în curând sub judecata lui Dumnezeu. De asemenea, o rămățiță credincioasă din Iuda, o națiune din ce în ce mai idolatră, ar fi găsit alinare în afirmațiile despre răbdarea lui Dumnezeu care este încet la mânie (Naum 1:3), despre bunătatea și tăria Lui (1:7) și puterea Lui restauratoare (2:2).

Cum se aplică aceste lucruri la viața mea?

Fără îndoială că ne-am simțit cu toții copleșiți de întunericul din noi și de întunericul din lumea noastră. Naum a trăit într-o perioadă întunecată, o perioadă în care cei credincioși trebuie să se fi întrebat cât de mult vor mai trebui să reziste și să se împotrivească unui compromis cultural și spiritual.

Ai simțit vreodată că îți slăbește voința de a face ce este bine, fiind descurajat de ceea ce vedeai în viața ta și în lumea din jurul tău? Profetul Naum ne amintește că mâna lui Dumnezeu este mereu la lucru, chiar și în cele mai întunecate vremuri, pentru a aduce dreptatea și speranța în lumea întreagă.

Related Articles

Nothing Found

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.