Rut

Cine a scris cartea?

Conform Talmudului (tradiția evreiască), autorul cărții Rut este Samuel. Textul nu vorbește nimic despre autor, dar oricine ar fi el, este un povestitor talentat. Această carte a fost supranumită cea mai frumoasă poveste din toate timpurile.

Ultimele cuvinte ale cărții fac legătura între Rut și strănepotul ei, David (Rut 4:17-22), de aceea știm că textul a fost scris după ungerea lui. Genealogia de la sfârșitul cărții ne arată descendența prin perioada judecătorilor, acționând ca un argument pentru dreptul lui David de a fi rege. Solomon nu este menționat, ceea ce i-a determinat pe unii să creadă că textul a fost scris înainte ca David să urce pe tron

Care este perioada în care a fost scrisă cartea?

Evenimentele din cartea Rut au avut loc undeva între anii 1160 î.e.n. și 1100 î.e.n., în perioada din urmă a judecătorilor (Rut 1:1). Acelea erau timpuri grele, pline de suferință generată de apostazia și imoralitatea evreilor. Parte din judecata pe care Dumnezeu a adus-o asupra poporului Său includea foametea și războiul. Cartea Rut începe cu menționarea unei perioade de foamete, ce a determinat plecarea familiei lui Naomi, din Betleem în țara vecină, Moab. Naomi în cele din urmă se întoarce, alături de Rut, deoarece auzise că „Domnul vizitase poporul Său și le dăduse mâncare” (1:6).

Cititorii pot identifica acest interludiu ca făcând parte dintr-un tipar ciclic de păcat, suferință, căință și salvare, care se regăsește în cartea Judecătorilor. Dar această poveste este luminată de o rază de soare, arătându-ne puterea dragostei dintre Dumnezeu și poporul lui credincios. Autorul oferă cititorului o fotografie de perspectivă – o familie, într-un oraș mic, pe câmp, la secerat – în opoziție cu narațiunea privită ca întreg, imagine pe care o regăsim în Judecători.

De ce este cartea Rut importantă?

Cartea a fost scrisă din perspectiva lui Naomi. Fiecare eveniment reîntorcându-se la ea: moartea soțului și a fiilor ei, nurorile ei, întoarcerea ei în Betleem, Dumnezeul ei, rudele ei, Boaz, pământul ei de vânzare și descendenții ei. Aproape unicat în Scriptură, această povestire îl înfățișează pe „Dumnezeu prin ochii unei femei”1.

Naomi a fost comparată cu o versiune feminină a lui Iov. Ea a pierdut tot: casă, soți și fii - și chiar mai mult decât Iov - mijlocul de a-și câștiga pâinea. Ea s-a înrolat în rangurile cele mai de jos ale Israelului: săracii și văduvele. Ea a strigat în tristețea ei și a neglijat cadoul pe care Dumnezeu l-a pus în calea ei – pe Rut.

Rut însăși întrupează dragostea loială. Jurământul ei emoționant de devoțiune (Rut 1:16-17), deși nu era unul de natură maritală, este astăzi de multe ori inclus în ceremoniile de căsnicie pentru a comunica profunzimea dedicării spre care cuplurile aspiră. Cartea ne dezvăluie mărimea harului lui Dumnezeu – El a acceptat-o pe Rut în poporul Lui și a onorat-o cu un rol în continuarea liniei familiale prin care a venit regele David, iar mai apoi avea să se nască Isus (Matei 1:1, 5).

Care este ideea principală?

Ascultarea în lucrurile de zi cu zi îl mulțumește pe Dumnezeu. Când noi oglindim caracterul Său în interacțiunile noastre cu ceilalți, îi aducem glorie. Sacrificiul lui Rut și munca depusă pentru a-i asigura hrana și casa lui Naomi a reflectat dragostea lui Dumnezeu. Loialitatea lui Boaz față de ruda sa, soțul lui Naomi, a reflectat credincioșia lui Dumnezeu. Iar planul lui Naomi pentru viitorul lui Rut a reflectat o dragoste lipsită de egoism.

Cartea Rut le-a arătat israeliților binecuvântările pe care le aduce ascultarea. Le-a arătat natura iubitoare și credincioasă a Dumnezeului lor. Această carte demonstrează că Dumnezeu răspunde strigătelor poporului Său. El face ceea ce predică, cum se spune. Văzând cum Dumnezeu s-a îngrijit de Naomi și Rut, două văduve fără un viitor, învățăm că Lui îi pasă de cei marginalizați din societate și ne cere și nouă să facem la fel (Ieremia 22:16; Iacov 1:27).

Cum se aplică aceste lucruri la viața mea?

Cartea Rut a apărut într-o perioadă din istoria Israelului când se trăia iresponsabil și iar rolul ei era să cheme poporul la o mai mare responsabilitate și credincioșie înaintea lui Dumnezeu – chiar și în perioade dificile. Această chemare se aplică la fel de bine și azi.

Noi aparținem unui Dumnezeu iubitor, credincios și puternic, care niciodată nu a eșuat în a avea grijă de copiii Săi. La fel ca Rut și Boaz, noi suntem chemați să răspundem acelui har divin prin ascultare cu credință, în pofida culturii păcătoase în care trăim. Ești gata să faci asta?

  1. Carolyn Custis James, The Gospel of Ruth: Loving God Enough to Break the Rules (Grand Rapids: Zondervan, 2008), 28.

Related Articles

Nothing Found

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.