Cine a scris cartea?
Simplul fapt că Pavel vizita un oraș, predica acolo evanghelia timp de câteva săptămâni sau chiar luni de zile, nu proteja noua biserică de ereticii uneltitori. De fapt, lipsa de maturitate a oricărei biserici făcea din aceasta ținta perfectă pentru cei care voiau să îi inducă în eroare pe credincioși sau să răstălmăcească adevărul. Preocupat de situația prietenilor săi și de necazurile pe care le aveau cu învățătorii falși, Pavel a scris această a doua scrisoare pentru credincioșii din Tesalonic în speranța că îi va încuraja în credința lor încă fragedă, dar înfloritoare.
Care este perioada în care a fost scrisă cartea?
Pavel a scris 2 Tesaloniceni din Corint, în anul 51 d.H., la câteva luni după scrierea primei scrisori. Având în vedere că există asemănări în tematica celor două epistole, probabil că Pavel a primit un al doilea raport din Tesalonic, în care erau detaliate alte întrebări sau probleme cu privire la sfârșitul vremurilor. Câteva dintre afirmațiile lui Pavel conțin indicii care arată că existau în Tesalonic persoane care îi induceau în eroare în mod deliberat pe acești credincioși noi, până la punctul în care învățători falși falsificau scrisori pentru a le face să arate ca și cum ar fi provenit de la Pavel (2 Tesaloniceni 2:2). Astfel, Pavel și-a luat măsuri suplimentare în această scrisoare, pentru a se asigura că tesalonicenii nu doar înțelegeau ideile sale cu privire la sfârșitul vremurilor, ci vedeau și cum arată scrisul lui de mână, astfel încât să-i poată identifica scrisorile și să fie siguri de autenticitatea lor (3:17).
De ce este cartea 2 Tesaloniceni importantă?
Cartea 2 Tesaloniceni se deosebește prin învățătura detaliată despre vremurile din urmă. Învățătorii falși prezentaseră scrisori false, pretinzând că ar fi de la Pavel, scrisori în care el le-ar fi spus credincioșilor din Tesalonic că ziua Domnului venise deja. Acest lucru îi tulbura foarte mult, mai ales din cauză că Pavel îi încurajase în scrisoare precedentă, când le spusese că aveau să fie răpiți la Domnul înainte de venirea zilei mâniei pe Pământ.
Astfel, Pavel le explică și le arată că vremea aceea a necazului din viitor nu venise încă, pentru că nu fusese descoperit un anume „om al fărădelegii” (2 Tesaloniceni 2:3). Comparațiile cu alte pasaje din Daniel, Matei și Apocalipsa ne descoperă faptul că omul acesta nu este altul decât Antihrist. Dar Pavel îi încurajează pe tesaloniceni să nu se îngrijoreze, pentru că Antihrist nu va veni până nu va fi înlăturată de pe Pământ o persoană misterioasă care îl oprește (2:6-7) și se pare că tesalonicenii îi cunoșteau identitatea. Identitatea acestuia a fost dezbătută îndelung, deși datorită naturii lucrării pe care o face acesta, este foarte probabil să fie vorba despre Duhul lui Dumnezeu care lucrează răscumpărător prin biserică. Când credincioșii vor părăsi Pământul, odată cu Răpirea, toți cei rămași vor avea parte de mânia necazului cel mare.
Care este ideea principală?
Apostolul Pavel era preocupat de situația credincioșilor tesaloniceni, care încercau să rămână tari în credința lor sub presiunea învățătorilor falși, așa că i-a învățat în această scrisoare că nădejdea lor în revenirea viitoare a lui Hristos ar trebui să fie o încurajare pentru ei în suferința lor, motivându-i să trăiască în mod responsabil pentru El. Pavel a pus mereu în legătură învățătura lui despre Isus cu creșterea spirituală pe care se aștepta să o vadă ca rezultat al unei credințe profunde.
Cum se aplică aceste lucruri la viața mea?
Disciplina și autocontrolul sunt două calități care dispar repede din atenția noastră într-o societate atât de concentrată asupra lucrurilor materiale încât oamenii uită realitățile spirituale care ar trebui să le conducă viața. Îmbătați de succes financiar și material, mulți oameni au decăzut într-o existență leneșă, dezordonată, în care nu prea își găsește loc grija pentru alții, în special dacă aceasta intră în conflict cu dorințele noastre personale, pământești. În ce mod intră în conflict viața ta de zi cu zi cu dorința lui Dumnezeu ca tu să trăiești bine și să-i slujești pe alții?
Pavel știa că nădejdea în Hristos poate să încurajeze perseverența în trăirea după voia lui Dumnezeu. Și tocmai această nădejde ne lipsește azi, această lipsă fiind unul dintre motivele alunecării treptate într-un egoism din ce în ce mai mare. În timp ce citești 2 Tesaloniceni, îngăduie cuvintelor din epistola aceasta să-ți reaprindă speranța și să înflăcăreze din nou în tine dorința de a trăi o viață după voia lui Dumnezeu, roditoare, care Îl onorează pe El.
Related Articles
Nothing Found
It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.