Cine a scris cartea?
Cântarea Cântărilor și-a luat numele de la primul verset al cărții, care menționează de la cine vine cântarea: „Cântarea cântărilor, făcută de Solomon” (Cântarea Cântărilor 1:1). Versiunea originală evreiască a cărții și-a primit numele de la primele două cuvinte, shyir hashiyrim, traduse „cântarea cântărilor.” Acest titlu a rămas și în traducerea grecească și latină a Bibliei, secole mai târziu. Repetiția cuvântului cântare indică faptul că autorul considera acest versuri ca parte din „cea mai măreață cântare.”1 Găsim o construcție similară și în alte fraze biblice: Domnul Domnilor, Regele Regilor și Sfânta Sfintelor, ca să menționăm doar câteva.
Titlul cărții, (n. tr.: în traducerea în limba engleză), ia numele regelui Solomon – Cântarea lui Solomon – deoarce el este menționat de-a lungul cărții (1:5; 3:7,9,11; 8:11-12). Deși numeroși critici au disputat în ultimele două secole paternitatea literară ca aparținându-i lui Solomon, dovezile din cadrul textului par să o susțină, nu doar datorită apariției numelui lui Solomon, ci datorită avantajului său regal (3:6-11) și a numeroaselor lui neveste și concubine (6:8).
Care este perioada în care a fost scrisă cartea?
Solomon a scris acestă carte în timpul domniei sale ca rege peste Israel, ceea ce înseamnă că a compus cântarea între anii 971 și 931 î.e.n. Cărturarii care susțin că Solomon este autorul cărții tind să fie de acord că textul a fost scris în perioada timpurie a domniei lui, nu doar datorită exuberanței tinerești a poeziei, ci datorită haremului său de 140 de femei, menționat în 6:8, un număr relativ mic comparat cu totalitatea nevestelor pe care le-a avut până la sfârșitul vieții, și anume 1000 (1 Împărați 11:3). De asemenea, autorul menționează nume de locuri din nordul și din sudul țării, incluzând și Liban și Egipt, amintindu-ne de pacea și relațiile bune dintre aceste națiuni la începutul domniei lui Solomon.
De ce este cartea Cântarea Cântărilor importantă?
Această carte este unică în Vechiul Testament cel puțin din două motive: caracterul ei ca poem singular și subiectul pe care îl tratează, în mod particular, discuția sinceră despre dragostea dintre cei doi soți. Disponibilitatea Cântării Cântărilor de a deschide subiectul intimității fizice dintr-un cuplu căsătorit i-a făcut pe mulți cititori de-a lungul secolelor să se simtă inconfortabil, până acolo încât, rabinul Aqiba a trebuit să apere cu vigoare locul cărții în canonul evreiesc, în anul 90, în cadrul Consiliului de la Jamnia.2 Dar ca mărturie pentru frumusețea relației de căsătorie în toată plinătatea ei, Cântarea Cântărilor se remarcă prin viziunea ei unică asupra acestei frumoase realități.
Care este ideea principală?
Plinătatea uniunii care are loc în momentul căsătoriei este descrisă în această carte în cel mai splendid limbaj poetic din toată Biblia. Într-o lume în care mulți vorbesc despre darurile speciale ale lui Dumnezeu într-un limbaj rece, clinic, apatic și statistic, pasiunea din poezia lui Solomon reîmprospătează o lume însetată după adevărul despre căsătorie. Solomon începe descrierea acestei relații cu cei doi îndrăgostiți care tânjesc după afecțiune în timp ce își exprimă dragostea unul pentru celălalt (Cântarea Cântărilor 1:1-3:5). În cele din urmă, ajung împreună în căsătorie, mirele înălțând frumusețea soției lui înainte de a-și împlini relația (3:6-5:1). În cele din urmă, ea se luptă cu frica de despărțire, în timp ce el își reasigură mireasa de dragostea lui pentru ea (5:2-8:14). Toate acestea întăresc tema lucrurilor bune care reies dintr-o căsnicie. Unii sugerează că textul ilustrează într-un mod mai general dragostea lui Hristos pentru mireasa lui, Biserica.
Cum se aplică aceste lucruri la viața mea?
Din perioada prieteniei până la căsătorie și până la reasigurarea dragostei, Cântarea Cântărilor ne prezintă într-un mod poetic o serie largă de evenimente și sentimente care au loc în zilele de până la căsătorie și în timpul ei, oferind încurajare pentru o dragoste care suferă totul în mijlocul geloziilor meschine și fricilor care cu siguranță atacă până și cele mai puternice relații. Ar trebui să ascultăm cuvintele sublime ale Cântării, continuând să valorificăm căsătoria ca una din fundamentele societății, apreciind valoarea și frumusețea care se nasc din uniunea a două persoane în sfântă căsătorie.
Consideri căsnicia ta un semn al frumuseții și bunătății lui Dumnezeu care lucrează în viața ta, sau a devenit ceva mult mai puțin decât atât? Cântarea Cântărilor ne amintește că atât căsătoria, cât și intimitatea fizică care o urmează își au originea în Dumnezeu; de aceea, ar trebui să le considerăm ca dovezi ale harului Său care se arată în lume.
- Dennis F. Kinlaw, "Song of Songs," in The Expositor's Bible Commentary: Old Testament, abridged ed., ed. Kenneth L. Barker and John R. Kohlenberger III (Grand Rapids: Zondervan, 1994), 1027.
- Tom Gledhill, The Message of the Song of Songs: The Lyrics of Love (Downers Grove, Ill.: InterVarsity, 1994), 35.
Related Articles
Nothing Found
It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.