Timp de mai multe decenii, pseudo-istoricii, învățătorii falși și autorii de ficțiune au afirmat ocazional că Isus din Nazaret de fapt, a avut o soție. Lucrări controversate precum „The Last Temptation of Christ” („Ultima ispită a lui Hristos”), „Holy Blood” („Sânge sfânt”), „Holy Grail” („ Sfântul Graal”) sau „Codul lui Da Vinci” , susțin aceeași versiune fantezistă a istoriei. Adesea, oamenii fac referire la natura umană a lui Isus pentru a susține acest punct de vedere, dar și la un aspect din cultura ebraică în care aproape toți bărbații erau căsătoriți și deci, de ce ar fi fost Isus diferit, până la urmă?
Adevărul este că niciun manuscris istoric nu sugerează clar faptul că Isus ar fi fost vreodată căsătorit. Chiar și așa zisa „dovadă” din cartea gnostică „Evanghelia după Filip” este exagerată. „Codul lui DaVinci” susține faptul că cuvântul aramaic folosit pentru „tovarăș” înseamnă de fapt „soț/soție”, însă versiunea „Evangheliei după Filip” disponibilă oamenilor de știință este scrisă în limba coptă (egipteana veche) și apoi tradusă în greacă. Cuvântul pentru „tovarăș” în ambele limbi nu înseamnă „soț/soție”, ci „prieten”. Concluzia este că nu avem nicio dovadă creștină timpurie a faptului că Isus ar fi avut soție, în timp ce mărturiile și scrierile din vremea Lui, nu dau absolut niciun indiciu cum că ar fi fost căsătorit.
Vizavi de furorile făcute recent de cartea „The Gospel of Jesus` Wife” („Evanghelia soției lui Isus”), permiteți-mi să resping succint orice speculație în acest punct. Chiar în timp ce scriu acest articol, oamenii de știință deliberează dacă acel fragment de papirus poate trece măcar testul autenticității. Din păcate, media este dezinformată și nerăbdătoare să facă din țânțar, armăsar.
Chiar dacă acest fragment s-ar dovedi științific că a fost scris în al patrulea deceniu, vorbim aici despre un text scris de o grupare eretică care în niciun caz nu reflectă mărturiile istorice timpurii despre Isus. Imaginea fictivă a acestei secte cum că Isus ar fi fost căsătorit, nu datează nicidecum din primele secole, atunci când adevăratul Nou Testament a fost scris, ci la două, trei secole după lucrarea lui Isus pe pământ. Cu alte cuvinte, imaginea gnostică a lui „Isus” din secolul al treilea, seamănă destul de mult cu cea a mormonilor, care cred la rândul lor că Isus a avut soție. Pe scurt, creștinii nu au de ce să se teamă absolut deloc de „The Gospel of Jesus` Wife” („Evanghelia soției lui Isus”), sau..de vreo altă provocare trecută, prezentă sau viitoare vizavi de statutul de celibatar al lui Isus.
În cele din urmă, în ceea ce privește afirmația cum că rabinii și liderii evrei respectabili trebuiau să fie cărătoriți este de asemenea, falsă. De exemplu, secta esenienilor din primul secol, punea accent pe celibat. Pavel a recomandat viața celibatară de dragul lucrării creștine. Și de asemenea, trebuie să ne reamintim că Isus nu a fost deloc popular și respectat de către liderii evrei. Scopul Lui primordial nu a fost în niciun caz să se încadreze în normele culturale ale contemporanilor Săi.
Nu, Isus nu a fost niciodată căsătorit, exceptând sensul spiritual al cuvântului, vizavi de Mireasa Sa, biserica, pentru care a suferit, a murit și a înviat din nou, pentru a o aduce într-o relație veșnică cu El.
Adaptat din Michael J. Svigel, The Way of Truth in a World of Fiction: Beyond The Da Vinci Code Workbook (Plano, Tex.: Insight for Living Publishing, 2006): 144-45. Copyright © 2006 Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.
Drepturile de autor pentru traducerea în limba română sunt rezervate © 2015 de Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.