Bucuria generozității

Când realizăm cât de vaste sunt resursele noastre divine, când recunoaștem că bogățiile cerești eterne sunt darul Lui pentru noi, nu vom fi zârciți cu lucrurile pe care le avem. Din contră, vom fi dornici și liberi de a le împărți și cu alții. Pe scurt, vom cunoaște bucuria generozității. O generozitate înrădăcinată într-o mulțumire evalvioasă are de asemenea, câteva beneficii prețioase. Patru, îmi vin în minte în timp ce cercetez cuvintele lui Pavel din 1 Timotei 6.

În primul rând, deținem lucrurile temporale cu lejeritate. Pavel scrie : „Căci noi n-am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea.” Din moment ce intrăm în această lume fără a deține nimic, fără a purta nimic, și din moment ce o părăsim la fel, de ce ne-am agăța de lucrurile pământești? Generozitatea înrădăcinată în mulțumire, ne dă posibilitate de a rosti odată cu Iov, „Gol am ieşit din pântecele mamei mele şi gol mă voi întoarce în sânul pământului….” (Iov 1:21)

În al doilea rând, menținem la un nivel minim nevoile noastre esențiale. Așa cum apostolul a declarat: „Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns.” (1 Timotei 6:8) Dacă suntem sinceri, vom recunoaște că nevoile reale ale vieții sunt puține: mâncare…apă…îmbrăcăminte…și un acoperiș deasupra capului pentru a ne proteja de mediul înconjurător. Lucrurile esențiale fac obiectul unei liste foarte scurte. Pe de cealaltă parte, stilul de viață care reflectă mentalitatea de „cel care moare cu cele mai multe jucării câștigă”, nu va aduce satisfacție niciodată. Atunci când confundăm luxul cu lucrurile esențiale, bucuria ne va ocoli.

În al treilea rând, opunem rezistență ispitei atrăgătoare a lăcomiei. Pavel ne-a avertizat: „Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.” (1 Timotei 6:9-10)

Strălucirea aurului și a argintului ademenește oamenii pe o cale distructivă, asemenea unui dispozitiv electric pentru gândaci. Forța hipnotică a lăcomiei lasă în urmă ruinele promisiunilor încălcate și ale relațiilor distruse. (6:10) Înțelegeți, vă rog, că nu banii în sine sunt problema, ci îngâmfarea noastră cu privire la ei.

În al patrulea rând, cultivăm un stil de viață cu adevărat plin de bucurie și mulțumire. Însă, ce vom spune despre cei care deja sunt bogați? Pavel li s-a adresat în 1 Timotei 6:17 :

„Îndeamnă pe bogaţii veacului acestuia să nu se îngâmfe şi să nu-şi pună nădejdea în nişte bogăţii nestatornice, ci în Dumnezeu, care ne dă toate lucrurile din belşug, ca să ne bucurăm de ele.”

Cu alte cuvinte, nu te uita cu dispreț la cei care au mai puțin..și nici nu-ți pune speranța într-o securitate falsă. În schimb, privește-ți posesiunile materiale ca fiind lucruri luate cu împrumut de la Dumnezeu spre gloria Lui și spre desfătarea ta. Da, desfătarea noastră. Dumnezeu nu este un distrugător de plăcere, ci un furnizor de plăcere plin de har. El vrea să realizăm că absența îngâmfării plus prezența securității reale, egalează bucurie adevărată și durabilă.

Atitudinea de mulțumire este fundamentală pentru a putea fi generos. Atunci când deținem lucrurile temporale cu lejeritate, când menținem la un nivel minim nevoile noastre esențiale, când opunem resistență ispitei lăcomiei și cultivăm un stil de viață plin de bucurie și mulțumire, lăcomia nu va putea prinde rădăcini. O generozitate plină de bucurie ce își are originea în mulțumire, ne va ajuta să ne concentrăm asupra lucrurilor cu adevărat necesare, atât pentru noi, cât și pentru ceilalți.

Adaptat din Charles R. Swindoll, “The Joys of Generosity,” Insights (May 2007): 2-3. Copyright © 2007 by Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.Drepturile de autor pentru traducerea in limba română sunt rezervate © 2015 de Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.

Posted in Christian Living and tagged , .

Precizia, claritatea și aplicația practică descriu slujirea de învățare biblică al lui Charles R. Swindoll. Chuck este președintele consiliului de administrație la Insight for Living și cancelarul Dallas Theological Seminary. Chuck servește, de asemenea, ca pastor principal al Stonebriar Community Church din Frisco, Texas. Încă din anul 1979, prin intermediul emisiunii Insight for Living el explică Biblia ascultătorilor săi.