Răscumpără anotimpurile vieții

Cu câțiva ani în urmă, mi-am surprins familia ducându-i la spectacolul „Disney pe gheață”. Când am cupărat bilete înainte cu ceva timp de spectacol, vânzătorul m-a avertizat că nu oferă rambursări. „De acord”, am spus eu în timp ce-mi notam data și ora spectacolului în calendar.

Pe măsură ce data se apropria, priveam cum încântarea fiicelor mele creștea tot mai mult. Nici măcar soția mea nu știa care era supriza. Și s-a dovedit a fi că nici eu nu știam, de fapt.

Pe când ne apropiam de sala de spectacole în ziua cea mare, am făcut ochii mari, plin de disperare pentru că, vedeam o mulțime de familii ieșind de la spectacol! Credeam că ora pe care o notasem eu era ora la care spectacolul urma să se termine, dar de fapt însemna ora la care începe! În mintea mea auzeam cuvintele categorice ale vânzătorului: „Nu oferim rambursare”.

După ce mi-am revenit, m-am gândit la cum putem rata noi binecuvântările pe care ni le dorim în această viață, datorită faptului că le căutăm prea târziu. Când oportunitatea trece, nu primim nicio rambursare.
Cuvântul lui Dumnezeu ne ajută să anticipăm oportunitățile în loc să le recunoaștem cu regret când deja este prea târziu. Apostolul Pavel scria: „Luați seama deci să umblați cu băgare de seamă, nu ca niște neînțelepți, ci ca niște înțelepți. Răscumpărați vremea, căci zilele sunt rele.” (Efeseni 5:15-16) A trăi cu băgare de seamă înseamnă „a maximiza fiecare oportunitate” sau, literal, a răscumpăra vremea. În zilele lui Pavel, termenul tradus ca a „răscumpăra”, era folosit atunci când o persoană cumpăra definitiv un produs de la piață. Pe de cealaltă parte, cuvântul „timp” se referea nu la viață, ci la un sezon, anotimp din viață sau la o „oportunitate”. Cu alte cuvinte, noi ar trebui să maximizăm fiecare anotimp, perioadă din viața noastră, în care ne aflăm în momentul de față.

Dar, în schimb, noi vrem ca, copiii să crească mari, celibatarii vor să se căsătorească, cuplurile vor copii și celor bătrâni le este dor după vremurile bune. În fiecare sezon din viață tânjim binecuvântările altor sezoane, atât viitoare cât și trecute, și atfel pierdem oportunitățile de astăzi.

Imaginează-ți că aceasta ar fi ultima ta iarnă. Ce ai face? Ai construi un om de zăpadă doar pentru că poți face acest lucru? Te-ai bucura de focul trosnind în șemineu și de o carte bună? Ar face vreo diferență dacă ai ști că aceasta ar fi ultima ta iarnă? Pun pariu că da.

Adoptă aceeași atitudine față de fiecare sezon din viața ta. În ce sezon te găsești acum? O mamă tânără? Celibatar? Părinte cu casa goală? Atunci când timpul cu copiii tăi trece, nu se mai întoarce niciodată. Atunci când oportunitatea de a-L sluji pe Domnul ca și persoană singură trece, s-ar putea să nu mai revină niciodată.

Poate că va fi nevoie să admiți că ți-ai irosit niște ani. Eu cu siguranță pot spune acest lucru. Însă, putem începem să umblăm cu înțelepciune anul acesta. Dumnezeu dă timpul ca pe un dar pe care trebui să-l folosim la maxim. Dar, amintește-ți că anul trecut nu oferă rambursări. Așadar, răscumpără timpul!

Luat din Wayne Stiles, “Redeeming the Seasons of Life,” Insights (January 2007): 2. Copyright © 2007 Insight for Living. Toate drepturile rezervate în toată lumea.

Posted in Christian Living, Parenting and tagged .

Wayne Stiles a absolvit la Dallas Theological Seminary și are doctorat în misiologie. Este autorul a două cărți publicate la Regal Books Publishing.