Şapte moduri de a cultiva bucuria

Îți dorești mai multă bucurie pe parcursul zilei? Cultiv-o! Bucuria izvorăşte din perspectiva eternităţii asupra evenimentelor ce se petrec într-o zi. Cu o astfel de focalizare intenţională, cu siguranţă vei vedea ziua de azi diferit, cu mai multă bucurie şi convingere că Dumnezeu lucrează în viaţa ta.

1. Repetă cu Dumnezeu motivele pentru care crezi în El. Spune-I chiar acum care sunt calităţile care îţi plac cel mai mult la El. Citeşte-i laudele din Scriptură – începe cu Psalmul 103. Alătură-te unui alt credincios în rugăciune şi mulţumiri, şi delectează-te în caracterul Său.

2. Ţine un „jurnal al bucuriei.” Notează motivele de bucurie pe care le ai şi amintirile credincioşiei lui Dumnezeu în viaţa ta de zi cu zi. În plus, cum ar fi să pui în jurnal şi o frunză găsită în plimbările alocate rugăciunii, sau să adaugi poza persoanei care îţi aduce bucurie de fiecare dată când te gândeşti la ea? Gândeşte măreț: transformă-ţi jurnalul într-o „cutie a bucuriei” sau un „sertar al bucuriei” care să te inunde de bucurie de fiecare dată când îl deschizi.

3. Înconjoară-te de oameni veseli. Bucuria este contagioasă – construieşte astfel relaţii cu prieteni ale căror vieţi expun credinţa lor în Dumnezeu. Rugaţi-vă unii pentru alţii ca bucuria voastră în Hristos să crească în continuare.

4. Abordează provocările şi încercările vieţii din perspectiva răscumpărării. Dumnezeu nu iroseşte circumstanţele dificile din viaţa ta ci le foloseşte pentru a dezvolta caracterul Lui în tine. Pentru a procesa presiunea în mod productiv, reciteşte Romani 5 și Iacov 1. Bucuria va crește pe neaşteptate atunci când priveşti la lecţiile tale cele mai grele ca fiind un dar de la Dumnezeu.

5. Lauda şi mulţumirea să fie o practică. A împlinit Dumnezeu o nevoie pe care o aveai? Laudă-L! Provocările ţi-au adus oportunităţi mai mari de a-L vedea pe Dumnezeu la lucru? Mulţumeşte-i! Bucuria se revarsă dintr-o inimă mulţumitoare şi receptivă. Înainte de culcare, scrie trei sau cinci binecuvântări în „jurnalul bucuriei”. Fă din asta o practică şi priveşte cum bucuria ta creşte.

6. Umple-ţi mintea cu muzică. Ascultă, cântă şi meditează la muzica care îţi duce inima mai aproape de Dumnezeu şi de Cuvântul Său.

7. Priveşte în perspectivă. Investitorii îşi sfătuiesc clienţii să nu se îngrijoreze din cauza fluctuaţiilor zilnice de la bursa de valori – ce este important este să priveşti în perspectivă. Oare viaţa din zilele noastre, prezintă provocări de necrezut? Sunt rezervele tale pe terminate sau te bucuri de o stare de satisfacţie? Indiferent de evenimentele zilei, priveşte în perspectivă. Aminteşte-ţi că Dumnezeu rămâne în controlul zilelor tale şi va dezvolta cu credincioşie caracterul Lui în tine.

Aminteşte-ţi că bucuria izvorăşte atunci când priveşti evenimentele cotidiene, din perspectiva eternității. Crede că Dumnezeu deţine controlul fiecărui detaliu din viaţa ta (Romani 8:28), că îţi aude fiecare rugăciune (Psalmul 116:1) şi că bucuria Lui va fi tăria ta (Neemia 8:10).

Adaptat din “Seven Ways to Cultivate Joy,” Insights (March 2001): 2. Copyright © 2001 de Insight for Living. Toate drepturile rezervate în toată lumea.

Drepturile de autor pentru traducerea in limba română sunt rezervate © 2015 de Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.

Posted in Christian Living and tagged , , .

Organizația Insight for Living Ministries își dorește să comunice cu excelență adevărurile Scripturii într-o manieră precisă, clară și practică, astfel încât oamenii să înțeleagă planul lui Dumnezeu pentru viața lor precum și cât de important este rolul lor de creștini autentici într-o lume nevoiașă, ostilă și disperată.