Aniversările

Pare greu de crezut, dar luna asta eu și Cynthia am aniversat 60 de ani de căsnicie. Da, ați citit bine… asta înseamnă cu zece ani mai mult decât o jumătate de secol! Îmi amintesc de vremea în care mă uitam la cei care serbau 25 de ani de căsnicie ca la niște bătrânei care în curând vor avea nevoie de baston. Și iată-ne azi, pe Cynthia și pe mine, în al 61-lea an de căsătorie. Cum zboară timpul! Pe măsură ce chipul se înseninează mintea se încețoșează. Sau e doar puțin aburită. De ce?

AMINTIRILE. Au un fel anume de a reveni în mintea noastră, asemenea unui val care se sparge de țărm, mai ales în preajma și în timpul aniversărilor. Amintiri amuzante. Amintiri dureroase. Toate încărcate de nostalgie. Cum a fost cu luna noastră de miere – o comedie a erorilor de proporții uriașe. Cele optsprezece luni de separare forțată, din cauză că eram înrolat în marină. Zile în care ne-am simțit atât de singuri… Dar a fost o perioadă esențială pentru creșterea noastră, în care am învățat cum să facem față realității. Schimbarea direcției carierei mele, la mijlocul drumului, reluarea cursurilor, apartamentul acela mic și disciplina orelor de studiu. Nașterea celor patru copii ai noștri (plus cei doi pe care i-am pierdut fără să-i putem vedea vreodată) și anii aceia care ne-au secat energia, de la etapa scutecelor la grădiniță. Ce multe am învățat… ce adânc ne-au crescut rădăcinile… ce accidentate au fost câteva dintre drumurile pe care le-am străbătut.

O aniversare îți amintește: „Nu uita niciodată amintirile. Sunt nemuritoare.”

SCHIMBĂRILE. Nu poți să trăiești 60 de ani cu aceeași persoană fără nicio modificare majoră în câteva domenii ale vieții tale. Aș spune că cea mai semnificativă schimbare pe care am trăit-o eu a fost în sfera sensibilității. Am învățat să citesc printre rânduri, să aud sentimente care nu sunt exprimate niciodată, să observ mânia sau durerea sufletească, buna dispoziție sau teama și confuzia sau compasiunea pe un chip care comunică ceea ce nu poate afirma prin cuvinte. Ce priceput mă credeam eu acum 60 de ani! Și ce diferențe pot produce o soție, patru copii, zece nepoți și patru strănepoți! Dumnezeu i-a folosit ca să-mi tempereze încordarea și zelul. A fost deosebit de importantă schimbarea mea dintr-o persoană cu gândire rigidă, pedantă într-o persoană cu mintea deschisă, dispusă să învețe. Și procesul acesta continuă și în ziua de azi.

O aniversare îți amintește: „Fii recunoscător pentru schimbări. Sunt importante.”

DEPENDENȚA. Datorită căsniciei mele am învățat că nu sunt nici atotsuficient, nici total independent. Am nevoie de o soție. Am nevoie de sprijinul ei, de priceperea ei, de discernământul ei, de sfatul, dragostea, prezența și eficiența ei. Ea nu este o cârjă… este tovarășa de viață pe care Dumnezeu mi-a dat-o și ea îmi cunoaște perfect toate toanele și toate nevoile. Ea îmi aude secretele și le pecetluiește. Îmi cunoaște greșelile și mi le iartă totdeauna. Îmi simte temerile, îmi cunoaște eșecurile și mă încurajează mereu. Au fost ani în care Cynthia nu a știut că eu aveam nevoie de ea. Treceam prin viață ca un tren – necruțător, intimidant și egoist. În cele din urmă au început să apară fisurile. Nu le mai puteam ascunde. Domnul mi-a arătat ce lucru prețios era să-mi fac cunoscute durerile și să-mi recunosc nevoile. Să spun lucruri precum: „Îmi pare rău, am greșit.” Și chiar să fiu sincer cu soția mea și să-i spun cât de mult depind de ea să mă ajute să rezist în anumite situații.

O aniversare îți amintește: „Nu e nevoie să te descurci singur cu toate. Partenerul tău este de neînlocuit.”

VISURILE. Visurile sunt lucruri pe care le anticipați în ipostaza de cuplu și apoi le vedeți rezolvate de Dumnezeu. Uneori sunt lucruri mărunte, cum ar fi să lucrați în grădină împreună, să puneți câteva semințe și să vedeți cum încep să apară lăstarii, apoi roadele. Sau să vă rugați împreună pentru unul dintre copii, cerându-I lui Dumnezeu să-i cucerească inima și să-i îmblânzească spiritul. Când un astfel de vis se împlinește, vă zâmbiți unul altuia. Uneori visul are proporții mai mari, fiind nevoie de rugăciune susținută pentru întoarcerea unui fiu risipitor sau puterea de a îndura suferința îngrijirii unui copil care se luptă cu o boală gravă. Uneori visul impune sacrificiu susținut, la care luați amândoi parte. Cum ar fi terminarea studiilor. Sau rezolvarea datoriilor. Când se întâmplă în sfârșit aceste lucruri, nu pot fi descrise în cuvinte plăcerea acelei lungi îmbrățișări, sărutul profundei împliniri.

O aniversare vă amintește: „Gândește-te la visurile prin care ați trecut împreună. Sunt realizări profunde și tainice.”

Aniversările sunt o combinație frumoasă de amintiri, schimbări, dependență și visuri. Ale noastre au început cu momentul acela din 18 iunie 1955, când doi tineri au spus „Da” și s-au dedicat unul altuia pentru tot restul vieții lor… fără să avem habar de furtunile amenințătoare care ne stăteau înainte sau de bucuriile de nedescris care aveau să ne sudeze.

Timp de mai bine de jumătate din căsnicia noastră – treizeci și cinci de ani mai exact – Cynthia și cu mine am lucrat umăr la umăr, ca parteneri, cu echipa minunată de la Insight for Living Ministries. Că veni vorba, și lucrarea aceasta sărbătorește 35 de ani de activitate luna aceasta!

Sunt un soț recunoscător. Dumnezeu să fie lăudat pentru planul căsniciei și pentru emoția extroardinară pe care o avem în fiecare an când sărbătorim acest lucru împreună cu persoana iubită. Sunt un predicator recunoscător. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru planul Său măreț și pentru imensa onoare pe care o avem aici, la Insight for Living Ministries, de a proclama adevărul Lui în toată lumea.

Adaptat din Growing Strong in the Seasons of Life, de Charles R. Swindoll (Portland, Ore.: Multnomah, 1983), 221-22. Copyright © 1983 by Charles R. Swindoll, Inc. Folosit cu permisiune.

Copyright © 2015 by Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervat pe plan internațional.

Posted in Marriage.

Precizia, claritatea și aplicația practică descriu slujirea de învățare biblică al lui Charles R. Swindoll. Chuck este președintele consiliului de administrație la Insight for Living și cancelarul Dallas Theological Seminary. Chuck servește, de asemenea, ca pastor principal al Stonebriar Community Church din Frisco, Texas. Încă din anul 1979, prin intermediul emisiunii Insight for Living el explică Biblia ascultătorilor săi.