Atunci când el nu conduce

A trecut vremea jocurilor copilăriei, însă cuvintele încă ne răsună în urechi:
„Ieși afară, ieși afară!”

De ce conducerea unei case seamănă uneori cu un joc de-a v-ați ascunselea ? Ce este de făcut atunci când soțul nu-și asumă responsabilitatea de a conduce?

Drumul cel mai înțelept de parcurs urmărește planului lui Dumnezeu cu privire la scopul Lui inițial pentru familie. Mai jos, sunt patru sugestii practice:

Propune-ți să vorbești cu Dumnezeu, nu cu alții. Ca și soții, suntem adesea ispitite să ne folosim de cuvinte pentru a ne face cunoscute părerile. O dezamăgire sau o așteptare neîmplinită, ne constrânge să mormăim „cum ar fi trebuit să fie”. Durerea se adună, umplând inima, nelăsând astfel loc pentru har sau iertare. Chiar și dorințe cărora nu le-am dat glas, se aud ca un ecou în mintea noastră. Cu toate acestea, Scriptura ne oferă direcții clare: cuvintele ascuțite și acțiunile decisive nu sunt răspunsul. Neemia ne arată o cale mai bună. El și-a vărsat toate dorințele înaintea Domnului timp de patru luni, fără a rosti vreun cuvânt regelui vizavi de cererea lui de reconstruire a zidului din jurul orașului Ierusalim. (Neemia 12:4) Ceea ce face cu adevărat o diferență în schimbarea atitudinii liderilor familiilor noastre, este comuniunea cu Dumnezeu, nu cuvintele noastre. (1 Petru 3:12)

Eliberează-l de așteptări. În miezul inimii fiecărui soț există dorința de a se ridica la nivelul așteptărilor soției sale. În realitate, piedestalul pe care îl suim noi este adesea mult prea înalt. Niciun bărbat nu poate fi Marele Vorbăreț, Gigantul Spiritual, Tăticul de Zahăr sau Familistul Desăvârșit în același timp. Relația ta va respira aerul proaspăt al harului atunci când renunți la așteptări.

Anticipează lucrarea Duhului Sfânt. Ce rol are până la urmă Duhul Sfânt în toată această ecuație? Este posibil să-ți fi asumat un rol pe care Dumnezeu nu l-a avut niciodată în vedere pentru tine. Este treaba Lui să convingă și să ghideze spre adevăr. (Ioan 16:8-15) Dumnezeu a creat căsnicia pentru a fi un parteneriat între un bărbat și o femeie, fiecare cu lipsuri, astfel încât unul să aibă nevoie de celălalt. Amintește-ți că dragostea „acopere totul, crede totul, nădăjduiește totul, sufere totul”. (1 Corinteni 13:7) Ce crezi că Dumnezeu poate face în inima soțului tău?

Hrănește-te cu momentele încurajatoare. Ce comportament evlavios observi în soțul tău? Este grijuliu? Protector? Împăciuitor? Caută momentele în care vezi cum Hristos strălucește prin el și folosește-ți cuvintele pentru a-l complimenta. Susținerea și aclamațiile tale pentru modul în care exemplifică caracterul lui Hristos îl vor onora atât pe Dumnezeu, cât și pe soțul tău.

Scopul lui Dumnezeu pentru căsătorie este remarcabil. El găsește o modalitate prin care din doi, să facă unul. El a declarat faptul că o căsnicie după voia Lui simbolizează relația dintre Hristos și Mireasa Lui, Biserica. (Efeseni 5:32) Căutând voia Lui pentru familia ta, presupune să renunți la determinarea ta de a rezolva lucrurile pe cont propriu, pentru că cel mai puternic instrument de influență pe care îl ai, este rugăciunea.

Luat din Kelly Arabie, “When He’s Not Leading,” Insights (February 2007): 2. Copyright © 2007 by Insight for Living. Toate drepturile rezervate în toată lumea.

Drepturile de autor pentru traducerea in limba română sunt rezervate © 2015 de Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.

Posted in Marriage, Women and tagged , , , , .

More information about this author coming soon!