Un dar pentru tata

Într-o lume a drepturilor egale, a timpului egal, pare corect să oferim și taților atenție egală.

Mamelor li se acordă întotdeauna distincțiile pentru educația copiilor, și ca să fim sinceri, le merită cu vârf și îndesat. Însă, mult prea des, tații se pierd undeva prin toată agitația. Așa că, pentru câteva momente, doamnelor, vă rog să vă dați un pic la o parte, pentru a face loc bărbaților. De fapt, unui grup foarte select de bărbați, și anume taților.

În momentele în care familiile își onorează prin tradiție tații, și anume cu ocazia zilei de naștere, de Crăciun sau cu ocazia altei zile speciale, ochii și urechile copiilor și soțiilor se ascut. Scanează vitrinele magazinelor, se uită la reclamele de la televizor, răsfoiesc reviste și caută frenetic pe Internet. Familiile noastre se gândesc dacă să ne îmbrace cu haine, să ne umple stomacul de mâncare, să ne surprindă cu niște schiuri, să ne amuze în diferite moduri sau doar să ne acopere cu sărutări. Știu că aproape toți tații roșesc, indiferent de ce alegi să faci. Ei sunt obișnuiți să poarte de grijă, și atunci li se pare puțin ciudat să primească ceva. Ocazional, este de-a dreptul rușinos pentru ei! Mulți tați se grăbesc să spună familiei (cu o mândrie lesne de iertat):

„Uite, stați jos și relaxați-vă..și lăsați-ne pe noi să ne chinuim!”

Pentru următoarele minute, gândește-te la tatăl tău, da? Meditează la lucrurile cu care a contribuit acest om. Gândește-te la influența lui asupra ta, investiția lui în tine, observațiile lui. Studiază fața lui…acele linii care sunt deja gravate în mintea ta. Ascultă din nou ecoul vocii lui..acel râs molipsitor..acele expresii unice care ies la suprafață din memoria ta. Simte mâna lui înfășurată în jurul mânii tale…brațul lui puternic și sigur, peste umerii tăi. Reamintește-ți strângerea lui care comunica odată un amestec echilibrat de tandrețe și determinare, de compasiune și masculinitate. Nu numai cuvintele lui de „înțeleg” sau „acum, ridică-te!”. Privește mersul lui. Nu există alt mers ca al lui, așa-i? Acei pași siguri. Acei pași mari. Brațele balansându-se, spatele arcuit și.. capul înclinat un pic.

Cel mai bine, ia-ți timp să te gândești și la caracterul său exemplar. Cuvântul este integritate. În timp ce citește asta, oprește-te un pic și reamintește-ți unul sau două momente cheie din trecut în care el s-a luptat singur, în care el a fost acolo pentru tine, în care a trebuit să treacă peste obstacole grele…atunci când ți-a oferit adăpost când ai trecut printr-o furtună. Atunci când te-a protejat de consecințele dure ale vieții. Atunci când a ales să spună „Dragul meu/Draga mea, te iert”, în loc de „Cum?! Ar trebui să-ți fie rușine!”. Ce amintiri minunate!

În lumina unor asemenea amintiri pe care timpul nu le poate șterge, mulțumește-i lui Dumnezeu. Mulțumește-I Celui de la care vine orice dar bun și desăvârșit, pentru amprentele semnificative pe care tatăl tău le-a lăsat asupra caracterului tău.. pentru obiceiurile sănătoase pe care le-ai moștenit de la el. Pe măsură ce înaintăm în acest desiși al nostalgiei, să ne oprim la stejarul numit Proverbe și să reflectăm asupra cuvintelor înțelepte pe care acest om le-a gravat acum 29 de secole în urmă:

„Cel neprihănit umblă în neprihănirea lui; ferice de copiii lui după el! ” (Proverbe 20:7)

Cât de adevărat! Cât de binecuvântat ești!

Dumnezeu declară că tu ești beneficiarul unei polițe paternale perpetue. Pentru echilibrul de care te bucuri acum, primești de fapt dividentele din investiția sacrificială și înțeleaptă a tatălui tău în „acțiunile integrității”. Majoritatea dividentelor au fost necunoscute și nereclamate până în momentul în care ai crescut și ai devenit conștient de moștenirea ta. Poate că nu ai realizat până de curând cât de bogat ești de fapt!
Tatăl tău nu este perfect; oricât de dureros ar fi, el ar fi primul care ar recunoaște acest lucru. Și nici nu este infailibil, spre dezamăgirea lui. Nici nu are tot timpul dreptate.. Însă, cu certitudine, este în întregime, tatăl tău… singurul pe care îl vei avea. Ascultă-mă pe mine, când vine vorba de a-i oferi un cadou, el are nevoie de un singur lucru.

Simplu și clar, el vrea să te aud spunând: „Tată, te iubesc.”

Acesta este cel mai bun dar pe care i-l poți face. Dacă îi dai dragostea ta, poți uita de celelalte cadouri costisitoare. Nimic din ce ai cumpăra nu i-ar aduce la fel de multă satisfacție precum aceste trei cuvinte.

Data viitoare când te gândești ce cadou să-i faci tatălui tău cu ocazia vreunei zile speciale, uite-te în ochii lui sau sună-l și oferă-i darul de care are cea mai mare nevoie.

Oferă-i dragostea ta.

Dreptul de autor rezervat in 2010 de Charles R. Swindoll, Inc.

Drepturile de autor pentru traducerea in limba română sunt rezervate © 2015 de Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.

Posted in Parenting and tagged .

Precizia, claritatea și aplicația practică descriu slujirea de învățare biblică al lui Charles R. Swindoll. Chuck este președintele consiliului de administrație la Insight for Living și cancelarul Dallas Theological Seminary. Chuck servește, de asemenea, ca pastor principal al Stonebriar Community Church din Frisco, Texas. Încă din anul 1979, prin intermediul emisiunii Insight for Living el explică Biblia ascultătorilor săi.