Cine a scris cartea?
Prima epistolă către Timotei, prima din seria finală de scrisori pauline, care alături de 2 Timotei și Tit poartă numele de „epistole pastorale”, prezintă sfaturile practice și pastorale date de apostolul Pavel, care era la apusul vieții sale, către un tânăr pastor, pe nume Timotei, care lucra în biserica din Efes. Pavel îl întâlnise pentru prima dată pe Timotei cu mai mult de un deceniu în urmă, în Listra, din Asia Minor, unde Timotei era cunoscut și respectat de către creștini (Fapte 16:1-4).
Recunoscând calitățile impresionante ale lui Timotei, Pavel l-a recrutat pe tânărul pastor ca să călătorească împreună cu el în continuarea celei de-a doua călătorii misionare. Prezența lui Timotei trebuie să fi împlinit o nevoie importantă pentru Pavel, prietenia lor formându-se la foarte scurtă vreme după despărțirea de Barnaba, prietenul său apropiat și partenerul său de misiune (15:36-41).
Care este perioada în care a fost scrisă cartea?
Tăcerea pe care o păstrează Biblia cu privire la sfârșitul lui Pavel a dat naștere la foarte multe dezbateri în vremurile moderne. La sfârșitul cărții Faptele Apostolilor îl lăsăm pe Pavel într-o închisoare romană, așteptând să fie audiat de împăratul roman, un privilegiu la apel pe care îl avea orice cetățean roman. Totuși, epistolele pastorale în mod clar au fost scrise la o dată ulterioară evenimentelor din Fapte. Deci unde se afla Pavel când a scris 1 Timotei? Pavel aștepta ca romanii să-l elibereze din închisoare, lucru care probabil s-a întâmplat cândva aproape de sfârșitul anului 62 d.H. (Filipeni 2:24). Eliberarea sa i-a oferit prilejul de a călători spre Efes, unde în cele din urmă l-a lăsat pe Timotei să slujească în lucrarea bisericii respective. Apoi Pavel s-a dus să predice în Macedonia, unde a aflat vești despre lucrarea lui Timotei din Efes, iar aceasta l-a îndemnat să scrie 1 Timotei, probabil în anul 63 d.H.
De ce este cartea 1 Timotei importantă?
Prima epistolă către Timotei prezintă cele mai clare și mai complete instrucțiuni pentru conducerea și organizarea bisericii din toată Biblia. Aceasta include secțiuni despre purtarea potrivită în întâlnirile de închinare, cerințele ce trebuia să fie îndeplinite de bătrâni și diaconi și aplicarea corectă a disciplinei bisericii. Pavel l-a sfătuit pe Timotei cu privire la aceste chestiuni practice într-un mod care să-i fie de ajutor tânărului pastor, pentru ca el să poată scoate în evidență curăția ce ar trebui să-i caracterizeze pe liderii creștini și adunările pe care le conduc.
Care este ideea principală?
Fără îndoială, tinerețea lui Timotei i-a fost de ajutor, oferindu-i energia și puterea de care avea nevoie pentru a-i sluji pe credincioși. Dar tocmai pentru că era tânăr au apărut și inevitabilele dificultăți cu creștinii mai în vârstă care se prea poate să nu fi acceptat cu ușurință să fie conduși de un bărbat atât de tânăr, din cauza lipsei lui de cunoaștere și de experiență în conducere. Era important pentru Pavel ca Timotei să ofere un exemplu de credință serioasă, consecventă și de conștiință curată, să nu i se poată reproșa nimic și să exercite darurile spirituale pe care i le dăduse Dumnezeu (1 Timotei 4:12-16).
Însă Pavel știa că o astfel de sarcină nu avea cum să fie ușoară pentru un tânăr. Astfel, el l-a încurajat în două ocazii diferite pe Timotei să „lupte lupta cea bună” (1:18; 6:12). Perseverența în lucrurile bune avea să devină adesea o corvoadă pentru Timotei, o muncă istovitoare pentru care avea nevoie de rezistență și de un scop clar.
Cum se aplică aceste lucruri la viața mea?
Liderii bisericilor noastre îndeplinesc roluri importante, ei încurajând creșterea spirituală a creștinilor aflați în grija lor. Cunoaștem rolul semnificativ al acestor oameni în bisericile noastre și în viețile noastre personale, dar 1 Timotei ne ajută să avem o înțelegere mai clară a cerințelor pe care trebuie să le îndeplinească și a rolurilor conducătorilor bisericii. Scrisoarea lui Pavel ne arată lucrurile pe care el spera că Timotei le va aborda în lucrarea sa, punându-ne la dispoziție un fel de tipar sau model pe care liderii noștri îl pot urma în propriile slujiri.
Cum pun liderii tăi în practică îndemnurile lui Pavel din 1 Timotei? Bisericile noastre au cea mai mare putere când se apropie cel mai mult de viziunea biblică ce le-a fost prezentată. Fie că îți analizezi biserica, fie că ești căutarea unei biserici, încearcă să vezi care sunt prioritățile liderilor. Caută lucruri precum: accentuarea doctrinei sănătoase, puritatea vieții personale a liderilor, trăirea vieții creștine în așa fel încât să fie exemple pentru alții. Dacă găsești aceste calități, este foarte probabil să găsești o biserică în care să te dezvolți foarte bine.
Related Articles
Bucuria generozității
Când realizăm cât de vaste sunt resursele noastre divine, când recunoaștem că bogățiile cerești eterne sunt darul Lui pentru noi, nu vom fi zârciți cu lucrurile pe care le avem. Din contră, vom fi dornici și liberi de a le împărți și cu alții. Pe scurt, vom cunoaște bucuria generozității. O generozitate înrădăcinată într-o mulțumire […]
Read More→Pavând drumul către cunoașterea Bibliei
Biserica lui Hristos a luat-o pe un făgaș îngrijorător. Studiile arată că astăzi, creștinii știu mult mai puține lucruri din Biblie decât știau alții în trecut. Nivelul cunoștiințelor biblice a scăzut chiar și în rândul celor mai buni și străluciți. Administratorul de 20 de ani al unui colegiu creștin, a observat următorul lucru: „Presupunerea noastră […]
Read More→