Cine a scris cartea?
Tradiția evreiască îl numește pe Neemia însuși ca autor principal al acestei cărți istorice. Mare parte din carte este scrisă la persoana întâi. Nu știm nimic despre tinerețea sau trecutul lui; îl întâlnim ca adult, slujind la curtea regală a Persiei ca paharnic personal al regelui Artaxerxe (Neemia 1:11-2:1). Această poziție prestigioasă ne descoperă câte ceva despre caracterul integru al lui Neemia. Deși rămăsese în Persia după ce exilaților evrei li s-a permis să se întoarcă acasă, el era foarte interesat de cum mergeau lucrurile în Iuda (fratele său Hanani [1:2] se întorsese în țară).
Cartea Neemia ar putea fi citită și ca o continuare a cărții Ezra, iar unii cărturari cred că aceste două cărți au fost o singură carte în original. Este posibil ca Ezra să fi strâns împreună scrierile originale ale lui Neemia împreună cu alte texte pentru a compune cartea Neemia. Totuși, majoritatea cărturarilor cred că autorul cărții este Neemia.
Care este perioada în care a fost scrisă cartea?
Cartea Neemia începe în orașul persan Susa, în anul 444 î.e.n.. Mai târziu în acel an, Neemia călătorește în Israel, conducând cea de a treia și ultima misiune de reîntoarcere în țară a poporului evreu, după cei șaptezeci de ani de exil în Babilon. (Capitolul precedent, referitor la Ezra, descrie celelalte două misiuni.) Mare parte din carte gravitează în jurul evenimentelor din Ierusalim. Narațiunea se încheie în jurul anului 430 î.e.n., iar cărturarii cred că textul a fost scris la puțin timp după.
Neemia este ultima carte istorică a Vechiului Testament. Deși cartea Esterei apare după Neemia în canon, evenimentele din Estera s-au întâmplat în perioada de timp dintre Ezra 6 și Ezra 7, între prima și a doua întoarcere a poporului Israel în țară. Profetul Maleahi a fost contemporan cu Neemia. .
De ce este cartea Neemia importantă?
Neemia a fost un laic, nu un preot ca Ezra, nici un profet ca Maleahi. Înainte de a conduce un grup de evrei la Ierusalim pentru a ridica zidurile orașului, el a slujit regelui Persiei într-o poziție seculară. „Expertiza lui Neemia, la curtea regelui l-a echipat pentru reconstrucția politică și fizică necesară pentru ca rămășița să supraviețuiască.”1
Sub conducerea lui Neemia, evreii au făcut față opoziției și s-au strâns împreună pentru a-și atinge scopul. Neemia i-a condus prin puterea exemplului, renunțând la o poziție respectată la palat în schimbul unei munci asidue într-un district insignifiant din punct de vedere politic. El s-a alăturat lui Ezra, care apare de asemenea în această carte, pentru a solidifica fundațiile politice și spirituale ale poporului. Smerenia lui Neemia înaintea lui Dumnezeu (vezi rugăciunile lui emoționante de mijlocire din capitolele 1 și 9) a fost un model pentru popor. El nu a cerut glorie pentru el însuși, ci întotdeauna i-a atribuit meritele pentru succesul său lui Dumnezeu.
Care este ideea principală?
Neemia a scris despre reconstrucția zidului Ierusalimului, din capitala Iudeei. Împreună cu Ezra, care a condus trezirea spirituală a poporului, Neemia a direcționat restaurarea politică și religioasă a evreilor întorși în țara lor, după captivitatea babiloniană.
Viața lui Neemia reprezintă un studiu superb despre ce înseamnă să fii lider. El a depășit opoziția celor din afară, dar și tulburările care s-au iscat în interior. Și-a exercitat abilitățile administrative în strategia pusă în practică folosind jumătate din oameni pentru construirea zidului, în timp ce cealaltă jumătate stătea de pază, gata să se apere de samaritenii lui Sanbalat, care amenințase că avea să-i atace (Neemia 4-7). Ca guvernator, Neemia a negociat pacea printre evreii care nu erau mulțumiți de taxele persane. El a demonstrat o determinare neclintită pentru a-și atinge scopurile. Faptul că a reușit să-și atingă țelurile a avut ca rezultat încurajarea, reînnoirea poporului, oferindu-le o speranță pentru viitor
Cum se aplică aceste lucruri la viața mea?
Cartea Neemia ne arată impactul esențial pe care îl poate avea o persoană asupra unei națiuni. Neemia a servit în oficii seculare, folosindu-și poziția pentru a readuce evreilor ordinea, stabilitatea și concentrarea corectă asupra lui Dumnezeu.
Dumnezeu folosește diverși oameni care se află în diverse locuri și care fac diverse lucruri. Ai senzația că ar trebui să fii „în slujire” ca să îl poți servi pe Dumnezeu? Ai curaj; El nu e limitat de vocația ta. De fapt, Dumnezeu te-a pus unde ești cu un scop. Atitudinea pe care o ai pentru lucrul tău să fie: „Și orice faceți, cu cuvântul sau cu fapta, să faceți totul în Numele Domnului Isus și mulțumiți, prin El, lui Dumnezeu Tatăl.” (Coloseni 3:17).
- Norman L. Geisler, A Popular Survey of the Old Testament (Peabody, Mass.: Prince Press, 2007), 165.
Related Articles
Atunci când el nu conduce
A trecut vremea jocurilor copilăriei, însă cuvintele încă ne răsună în urechi: „Ieși afară, ieși afară!” De ce conducerea unei case seamănă uneori cu un joc de-a v-ați ascunselea ? Ce este de făcut atunci când soțul nu-și asumă responsabilitatea de a conduce? Drumul cel mai înțelept de parcurs urmărește planului lui Dumnezeu cu privire […]
Read More→Şapte moduri de a cultiva bucuria
Îți dorești mai multă bucurie pe parcursul zilei? Cultiv-o! Bucuria izvorăşte din perspectiva eternităţii asupra evenimentelor ce se petrec într-o zi. Cu o astfel de focalizare intenţională, cu siguranţă vei vedea ziua de azi diferit, cu mai multă bucurie şi convingere că Dumnezeu lucrează în viaţa ta. 1. Repetă cu Dumnezeu motivele pentru care crezi […]
Read More→