Patru moduri în care poți reflecta adevărul

Gândeşte-te la o dimineaţă obişnuită de-a ta. După ce te dai jos din pat, probabil nu trece mult timp până când ajungi să te uiţi în oglindă. Dacă îmi semeni, atunci în majoritatea zilelor părul tău arată ca o explozie într-o fabrică de saltele, chipul tău este asemenea unuia dintre cei şapte pitici, iar respiraţia este… ei bine, să ne bucurăm că oglinzile nu reflectă şi mirosurile.

Imaginează-ţi că observi toate acestea… şi totuşi nu faci nimic. Ignori toată murdăria şi pleci pur şi simplu din casă pentru a-ţi începe ziua. De neconceput! Pentru majoritatea dintre noi, un astfel de scenariu ar reprezenta o criză. În realitate, cu toţii ajungem în faţa oglinzilor cu un anumit scop. Ne holbăm cu toată atenţia în reflecţia dureros de onestă pentru a face ceva cu privire la ceea ce vedem. Privim la ce necesită ajustare şi nu plecăm din casă până nu schimbăm tot ce este de schimbat. Altfel, de ce ne-am mai uita în oglindă?

Acelaşi lucru este valabil şi pentru Cuvântul lui Dumnezeu. Acesta este o oglindă divină care reflectă nu exteriorul, ci interiorul nostru. Totuşi, cât de des citim în Biblie de fapt „trebuie să acorzi atenţie acestui domeniu”? Închidem oare cartea după aceea şi plecăm fără a ne schimba? Apostolul Iacov a folosit această analogie pentru a sublinia un aspect: „Fiți împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători, înșelându-vă singuri.” (Iacov 1:22 )

Cum putem oare să facem schimbările necesare? Cum putem reflecta adevărul?

Răspunsul l-am găsit în mare parte, în vechile scrieri ale lui Ezra, cărturarul. În cartea ce îi poartă numele, citim: „Căci Ezra îşi pusese inima să adâncească şi să împlinească Legea Domnului, şi să înveţe pe oameni în mijlocul lui Israel legile şi poruncile. ” (Ezra 7:10)

În aceste versete observ patru moduri prin care putem reflecta adevărul.

1. Ia-ţi un angajament personal.

Potrivit acestor versete, „Ezra stabilise” sau literar, „își pusese inima”. Nu am cunoscut pe nimeni care să fi adus o schimbare pentru Hristos şi care să nu fi luat o hotărâre, mai întâi de toate. Vă îndemn să începeţi din acest punct. Decizia de a-L întâlni pe Dumnezeu şi de a fi fermi în umblarea cu Hristos îţi aparţine. Nimeni din familia sau biserica ta nu poate face acest lucru în locul tău. Adevărul nu se va alipi dacă nu te hotărăşti în inima ta să umbli cu Dumnezeu. Acesta este începutul.

2. Studiază Biblia cu seriozitate.

Ezra şi-a luat angajamentul „să adâncească…Legea Domnului”. Fiind cărturar, Ezra cunoştea Legea. Cu toate acestea, el a rămas un student pasionat al Bibliei. Trebuie să te disciplinezi în propriul tău timp şi mod pentru a studia Cuvântul lui Dumnezeu, astfel încât să poți primi călăuzire — precum în faţa oglinzii. Ai un scop. Acesta este al doilea secret. Dar nu te opri aici.

3. Pune adevărul în practică.

Întoarce-te la versetul 10: „Ezra se își pusese inima să adâncească şi să împlinească Legea Domnului”. Dacă vrei să reflectezi adevărul, trebuie să îl trăieşti, trebuie să pui adevărul în aplicare. Ascultarea nu este o înclinaţie naturală,ci o demonstraţie.

Când Ezra s-a hotărât în inima lui să facă ce învăţase,cu siguranţă că a realizat şi a lucrat la probleme de caracter precum onestitatea, bunătatea şi puritatea. Nu este niciodată suficient să cunoşti adevărul. Trebuie să pui adevărul în aplicare pentru ca acesta să se alipească de tine. Dar, mai există un ultim pas.

4. Împărtăşeşte adevărul cu alte persoane.

Ezra hotărâse să „să înveţe pe oameni în mijlocul lui Israel legile și poruncile”. (Ezra 7:10) Știți cine învaţă cel mai mult într-o clasă? Profesorul. Oare cine credeţi că are cel mai mult de învăţat din predica de duminică dimineaţă? Pastorul. Vei învăţa din Scriptură mai mult decât ţi-ai putea imagina, dacă îţi iei angajamentul de a împărtăşi cu alţii adevărul pe care l-ai descoperit.

Opreşte-te şi gândeşte-te. Şansele să ca tu să cunoşti Biblia mai bine decât va ajunge vreodată majoritatea oamenilor să o cunoască în întreaga lor viaţă, sunt mari. Ce privilegiu extraordinar! Ai ajuns să cunoşti suficient adevăr cât să transformi atmosfera din casa ta prin atitudinea ta… să pui amprenta dragostei în cercurile tale sociale… să fii un martor al lui Hristos la locul de muncă, prin integritate. Cunoşti tot adevărul de care ai nevoie, rămâne doar să clădeşti pe el. Acest lucru va face diferenţa!

Te îndemn să te uiţi la adevărata ta reflecţie în Biblie. Apoi, ia-ţi un angajament personal pentru a studia Biblia cu seriozitate. Apoi, pune adevărul în practică. Refuză să laşi adevărul la nivel de teorie! Odată ce ai acceptat această provocare şi ai decis să te transformi, începe să împărtăşeşti cu alţii învăţăturile lui Dumnezeu. Este uimitor cât de mult beneficiu îţi va aduce adevărul pe ca începi să îl trăieşti.

Şi mai presus de toate, vei reflecta adevărul într-un mod autentic.

Copyright © 2014 de Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.
Drepturile de autor pentru traducerea in limba română sunt rezervate © 2015 de Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.
Posted in Bible.

Precizia, claritatea și aplicația practică descriu slujirea de învățare biblică al lui Charles R. Swindoll. Chuck este președintele consiliului de administrație la Insight for Living și cancelarul Dallas Theological Seminary. Chuck servește, de asemenea, ca pastor principal al Stonebriar Community Church din Frisco, Texas. Încă din anul 1979, prin intermediul emisiunii Insight for Living el explică Biblia ascultătorilor săi.