Ce să fac atunci când mă simt singur?

Întrebare:

Nu-mi place să vin acasă la apartamentul meu. Este rece și întunecat. Primul lucru pe care îl fac este să deschid televizorul doar pentru a auzi niște voci umane. Mănânc singur, butonez canalele, uneori citesc ceva și apoi mă duc la culcare. Am mai fost în relații, însă nici una dintre ele nu a funcționat. Văd cupluri în mall plimbându-se de mână și inima mea tânjește după cineva cu care să-mi împart viața. Știu că oamenii pot vedea singurătatea în ochii mei și probabil acest lucru îi pune pe fugă. Însă, ce aș putea face?

Răspuns:

Ne pare rău să auzim că te confrunți cu singurătatea atât de mult. Dorința arzătoare a fiecărei ființe umane este de a avea companie. Dumnezeu ne-a creat pentru a trăi în relație unii cu alții, și deci, este natural să simți durerea în sufletul tău atunci când ești singur.

Ai putea fi surprins să afli cât de mulți creștini se luptă cu singurătatea. A.W.Tozer a spus odată: „ Majoritatea sufletelor mari din lume, au fost singure.”1 Iov s-a simțit singur în necazurile sale (Iov 6:14-15), Iosif, în respingerea familiei lui (Genesa 37:23-28), Ilie, ca consecință a războiului spiritual intens (1 Regi 19:10,14), David, ca rezultat al atacurilor intense din partea dușmanilor săi (Psalmul 25:16), Ieremia, pentru că a stat de partea Domnului (Ieremia 15:15-18), și nu în ultimul rând, Isus, în Grădina Ghețimani, atunci când avea cea mai mare nevoie de prieteni. (Matei 26:36-45)
Da, chiar și Fiul lui Dumnezeu știe ce înseamnă să fii singur. Nu este acesta un gând ce aduce alinare? Isus a mers prin această vale înaintea noastră. El a simțit atacul lui Satan în singurătatea deșertului ispitelor. El a simțit durerea izolării în Grădina Ghețimani, și a simțit singurătatea absolută, pe cruce când ne-a purtat păcatele. Pentru că El a mers înaintea noastră pe acest drum, El este speranța noastră salvatoare. Autorul cărții Evrei, ne asigură de următoarele lucruri:

„Căci n-avem un Mare Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci Unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat. Să ne apropiem, dar, cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie.” (Evrei 4:15-16)

Isus te va întâlni în singurătate cu un cuvânt de încurajare și o inimă plină de compasiune.

Cu Hristos, poți fi singur fără a simți însă, tristețea singurătății. Chiar acum, singurătatea ta se aseamănă cu un deșert emoțional, în care peisajul este arid și tot ce poți simți este căldura soarelui și o sete îngrozitoare după companie. Acum, contrastează imaginea cu deșertul cu imaginea unei grădini. Imaginează-te singur într-o grădină, ascultând melodia relaxantă a ciripitului de păsări și ritmul liniștitor al adierii vântului printre copaci. În grădină, experimentezi solitudinea cu o senzație cu totul și cu totul diferită.

Cum poți face să te simți mai puțin ca și cum ai fi în deșert și mai mult ca și cum ai fi în grădina Domnului?

În primul rând, stai aproape de Domnul prin rugăciune și prin citirea Bibliei. Dumnezeu te invită să împărtășești cu El tot ceea ce experimentezi:

„Popoare, în orice vreme, încredeţi-vă în El, vărsaţi-vă inimile înaintea Lui! Dumnezeu este adăpostul nostru. ” (Psalmul 62:8)

Petrece timp în psalmi: compozitorii lor le-au scris adesea în momentele de singurătate, astfel încât, ele constituie un instrument minunat pentru a-ți adânci umblarea cu Dumnezeu, chiar și atunci când El pare rece și distant. Ai putea memora de asemenea, anumite secțiuni dintr-un psalm care îți vorbește, sau chiar întregul psalm.

În al doilea rând, caută oameni care au nevoie de un prieten și arătă-le dragostea lui Hristos pentru ei. Caută oameni care cel mai probabil ar relaționa cu tine, și anume, persoane care împărtășesc interese comune cu tine. Adesea, și oamenii din jurul nostru se simt singuri și caută companie. Poate te-ai putea conecta chiar cu oameni din biserica ta sau din cartierul tău.

În al treilea rând, caută situații care duc în mod natural la dezvoltarea unor relații de prietenie. Prieteniile se întâmplă rar ca urmare a unei întâlniri întâmplătoare; ele se dezvoltă de cele mai multe ori ca un rezultat al aparținerii de un grup în care membrii au o identitate comună: echipe de sport sau de recreere, cluburi de lectură sau alte grupuri cu interese speciale, ar fi câteva exemple. Poate pasiunile sau talentele tale pot fi folosite în cadrul unui astfel de grup. Gândește-te la grupuri în care ți-ar plăcea să fii parte, și apoi alăture-te unuia. Vei fi plăcut surprins de rezultate.

Unul dintre cele mai bune moduri de a dezvolta relații este prin slujirea în biserica ta. Multe biserici oferă multe oportunități de a sluji și fiecare dintre ele, te va apropia de ceilalți. Voluntariatul este unul dintre cele mai bune cadre, pentru a te conecta cu oamenii. De fiecare dată când biserica ta face apel la voluntari, fii prezent. Dacă apar oportunități pentru tine de a sluji în comitete sau echipe de conducere, profită de ele. Dacă găsești o ocazie de a te alătura unei echipe de slujire care se ocupă de oameni nevoiași, profită. Lucrul alături de alți credincioși creează repede unitate și prietenie. Așa cum probabil știi, construirea relațiilor doar duminică dimineața poate fi frustrant, pentru că toată lumea este pe fugă.

Studiile biblice acasă oferă de asemenea, un cadru bun care conduce la părtășie. Dacă biserica ta are astfel de grupuri, alătură-te unuia. Sau, poate chiar ai putea găzdui un asemenea grup la tine acasă.

Ieșirile organizate de biserică sunt de asemenea, de ajutor în consruirea relațiilor. Fie că ieșirea constă într-un picnic, un weekend la munte sau alte activității în aer liber, ele prezintă alte oportunități de relaționare și interacțiune.

Ai menționat și frustarea ta vizavi de relațiile romantice din trecut. Consilierii creștini oferă adesea următoarele sfaturi persoanelor care simt că singurătatea îi face și mai vulnerabili: ai grijă și evită să intri în relații doar pentru a-ți alina sentimentul de singurătate. Cele mai bune relații vin atunci când ne simțim mulțumiți și stabili. Ironia este că în momentul în care te vei simți cel mai puțin disperat, vei da de relațiile cele mai sănătoase, pentru că în acel moment vei lua decizii bune.

Treci prin acești pași cu un consilier creștin, un pastor sau un prieten bun:

  • Ține un jurnal al sentimentelor tale.
  • Scrie o istorie a singurătății sau chiar fă o linie a timpului cu singurătatea ta. Poți include poze din reviste pentru a ilustra cum se simte această singurătate, în diferite momente. (chiar și atunci cînd ești într-o relație te poți simți singur; poți include și acele momente)
  • Când te simți tentat să intri într-o relație romantică pentru a-ți alina singurătatea, întreabă-te următorul lucru: „Este această persoană interesată de mine doar pentru că sunt singur și vulnerabil?” Dă la o parte vălul care te împiedică să vezi motivația reală a celeilalte persoane.
  • Nu intra într-o relație nouă până când nu ai rezolvat problema cu singurătatea, pentru că sentimentele de singurătate te vor împiedica să gândești clar sau să simți pericolul.
  • Nu încerca să fugi de singurătate. Îmbrățișează durerea. Lasă lacrimile să curgă. Mergi prinvale, mai degrabă decât să fugi din ea sau să o eviți. Vei știi că ești pregătit pentru o relație serioasă atunci când poți fii singur și te poți simți mulțumit în Domnul.
  • Ai grijă, pentru că singurătatea poate duce la depresie, așa că fii atent la semnele care te-ar putea determina să consulți un medic: schimbări de apetit, tulburări de somn, scădere sau creștere în greutate, preocupare cu gânduri de moarte, sentimente de tristețe care persistă pentru mai multe săptămâni, inabilitate de a te concentra sau a te bucura de activități plăcute, precum și oboseală.

Dumnezeu poate transforma deșerturile în grădini. El chiar poate face acest lucru. Fie ca tu să găsești pacea Lui în locul tău de singurătate.

  1. A. W. Tozer, The Best of A. W. Tozer: 52 Favorite Chapters, compiled by Warren W. Wiersbe (Harrisburg, Pa.: Christian Publications, 1978), 198.

Dreptul de autor © rezervat in 2014 by Insight for Living, Inc. Toate drepturile rezervate in toata lumea.
Drepturile de autor pentru traducerea in limba română sunt rezervate © 2015 de Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.

Posted in Death, Encouragement & Healing.

Organizația Insight for Living Ministries își dorește să comunice cu excelență adevărurile Scripturii într-o manieră precisă, clară și practică, astfel încât oamenii să înțeleagă planul lui Dumnezeu pentru viața lor precum și cât de important este rolul lor de creștini autentici într-o lume nevoiașă, ostilă și disperată.