Ce să fac atunci când mă simt singur?

Întrebare:

O persoană pe care o consideram a-mi fi prietenă, a bârfit despre mine și sunt foarte rănită de acțiunile ei. I-am spus ceva confidențial, iar ea a spus mai departe aceste lucruri celorlalți prieteni ai mei. Nici nu mai pot merge la biserică. Sunt foarte furioasă pe ea. Nu mai vorbesc cu ea deloc, și știu că acest lucru este greșit. Însă, cum îmi pot gestiona furia și durerea?

Răspuns:

Bârfa distruge relațiile bune de prietenie. Așa cum citim în Proverbe: „Cine acoperă o greşeală, caută dragostea, dar cine o pomeneşte mereu în vorbirile lui, dezbină pe prieteni.” (Proverbe 17:9) Probabil că pe deasupra sentimentelor de durere, se află și altele precum, tristețe vizavi de pierderea unei prietenii, rușine pentru că secretul tău a fost divulgat și furie, pentru că prietena ta a fost insensibilă.

Probabil că există și alte sentimente în sufletul tău, pe care doar tu le poți identifica. Pune deoparte câteva momente în care să-L rogi pe Domnul să-ți cerceteze inima, și scrie despre sentimentele tale într-o scrisoare adresată Lui. Cataloghează duerea ta, și nu-ți înăbușii sentimentele pe care le ai cu privire la prietena ta. Include și sentimentele vizavi de alții care te-au mai rănit. Ai putea fi surprinsă să observi elementele repetitive în relațiile tale.

Pe măsură ce meditezi la lista ta, amintește-ți că lui Dumnezeu îi pasă de sentimentele tale. Isus a fost și El trădat de unul dintre prietenii Lui, așa că El înțelege durerea ta și te poate alina. Biblia nu te condamnă că experimentezi diferite emoții. Însă, fii atentă să îți gestionezi emoțiile într-un mod corect. Poate îți aduci aminte de cuvintele lui Pavel: „Mâniați-vă și nu păcătuiți”. (Efeseni 4:26) Mânia nu este așa o mare problemă, în comparație cu faptele determinate de mânie. Furia nerezolvată poate duce la a ține dușmănie, la a calomnia, la a căuta nod în papură și la o mulțime de alte păcate. Așadar, răspunsul la mânie, este să cauți să o rezolvi cât de curând posibil, înainte de a-ți domina viața.

Următoarea imagine mentală te poate ajuta să faci primul pas spre soluționarea acestor sentimente. Imaginează-ți toate sentimentele pe care le-ai scris în scrisoarea ta către Domnul, ca fiind o minge mare și grea. Acum că ai această minge emoțională, ce poți face cu ea? Ei bine, ai putea să o înghiți (să o înăbuși), însă aceasta te-ar putea face fizic și emoțional bolnavă. Ai putea să o arunci (să o descarci) asupra altcuiva, însă aceasta ți-ar afecta celelalte prietenii. Ai putea să te joci cu ea aruncând-o și luând-o înapoi de la cineva de încredere (să o exprimi). A vorbi despre sentimente dureroase este mai bine decât a nu vorbi deloc despre ele. Însă, în cele din urmă, tot vei merge acasă cu această minge afurisită.

Deci, ce poți face cu această minge apăsătoare și dureroasă? Dă-i-o Domnului. Predă-I Lui toate sentimentele în rugăciune, și vizualizează cum Îi cedezi toate aceste sentimente Lui.
Perdarea sentimentelor noastre negative Domnului, este cel mai sănătos mod de a le gestiona. Petru spune „ Şi aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El însuşi îngrijeşte de voi.” (1 Petru 5:7) A-ți preda durerea și mânia Domnului, înseamnă să-ți recunoști pe deplin sentimentele, să admiți că nu ai abilitatea de a le gestiona, să renunți la dreptul tău de a te răzbuna și de a avea încredere că El este Apărătorul tău. Folosesc cuvântul „predare” , pentru că descrie cel mai bine actul de a-i ceda Domnului ceva ce îi aparține cu adevărat Lui, și anume dreptul de a răni înapoi. Domnul spune: „…..”Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti”, zice Domnul.” ( Romani 12:19) El vrea să ne încredem în El că va face dreptate și va egala scorul. Atunci când ne predăm mânia, este foarte posibil să continuăm să ne simțim răniți, însă acea durere nu va mai fi exprimată printr-o răzbunare activă sau pasivă.

Ți-ai predat furia pe care o ai vizavi de prietena ta? Sau te agăți de dreptul tău de a o răni înapoi pentru că și ea te-a rănit? Poate că ești în punctul în care nu-ți dorești să o rănești, însă te simți rănită de cuvintele ei. Emoția în sine este în regulă. Poți încă simți durere, însă nu lăsa această durere să fie exprimată printr-o răzbunare furioasă. Următorul pas este să întorci răul cu bine. În momentul în care nu mai simți nevoia să te răzbuni tu, vei fi liberă să-i arăți dragostea lui Hristos celeilalte persoane. Ascultă cuvintele lui Isus:

„Dar Eu vă spun vouă care Mă ascultaţi: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor ce vă urăsc, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce se poartă rău cu voi. Dacă te bate cineva peste o falcă, întoarce-i şi pe cealaltă. Dacă îţi ia cineva haina cu sila, nu-l opri să-ţi ia şi cămaşa. Oricui îţi cere, dă-i; şi celui ce-ţi ia cu sila ale tale, nu i le cere înapoi. Ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel. Dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată vi se cuvine? Şi păcătoşii iubesc pe cei ce-i iubesc pe ei. Dacă faceţi bine celor ce vă fac bine, ce răsplată vi se cuvine? Şi păcătoşii fac aşa. Şi dacă daţi cu împrumut acelora de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce răsplată vi se cuvine? Şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să ia înapoi întocmai. Voi însă iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi ceva în schimb. Şi răsplata voastră va fi mare şi veţi fi fiii Celui Preaînalt; căci El este bun şi cu cei nemulţumitori şi cu cei răi. Fiţi, dar, milostivi cum şi Tatăl vostru este milostiv.” (Luca 6:27-36)

Un cuvânt amabil poate topi cu adevărat o inimă împietrită. Te încurajăm să găsești o modalitatea de a arăta dragoste pentru prietena ta, poate printr-un dar sau o felicitare. Crezi că ar fi receptivă la un asemenea gest?

În cele din urmă, vorbește cu prietena ta despre sentimentele tale și ascult-o și pe ea, la rândul ei, vorbind despre ale ei. Ascultarea Ascultarea înseamnă a înțelege gândurile cuiva cu privire la un anumit lucru și a le repeta mai apoi. După ce o asculți, poți spune: „Deci, ai crezut că este în regulă să împărtășești problema mea cu alții pentru ca și ei să se roage pentru mine” sau „ Te-ai simțit rănită de reacția mea”. Acest lucru nu înseamnă că prietena ta are dreptate. A împărtăși secretele cuiva cu altcineva este clar ceva greșit. Însă, amintește-ți că scopul tău nu este să determini cine are dreptate și cine nu. Doar căutați să vă înțelegeți una pe cealaltă, în loc să căutați să câștigați confruntarea. „Avem păreri diferite despre acest lucru, dar este în regulă. Continui să te iubesc și să-ți înțeleg sentimentele.” În acest fel, puteți recunoaște diferențele fără a le lăsa să pună o barieră între voi.

După acești pași, iertarea va urma în mod natural. Să sperăm că prietena ta îți va cere iertare. Dacă nu, o poți totuși ierta dând drumul ofensei pe care ți-a adus-o. Ți-ai procesat sentimentele, i le-ai comunicat și acum… mergi mai departe.

Dreptul de autor © rezervat in 2014 by Insight for Living, Inc. Toate drepturile rezervate in toata lumea.
Drepturile de autor pentru traducerea in limba română sunt rezervate © 2015 de Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.
Posted in Encouragement & Healing, Women.

Organizația Insight for Living Ministries își dorește să comunice cu excelență adevărurile Scripturii într-o manieră precisă, clară și practică, astfel încât oamenii să înțeleagă planul lui Dumnezeu pentru viața lor precum și cât de important este rolul lor de creștini autentici într-o lume nevoiașă, ostilă și disperată.