Depresia: speranță pentru zile negre

Unii le numesc „zilele lui Iona”- acele momente în care te simți la pământ, lipsit de capacitatea de a avea o perspectivă pozitivă asupra vieții. Însă, Iona nu a fost singura persoană din Biblie care a suferit de acest gen de depresie. Ilie s-a simțit de asemenea, copleșit. La fel și regele David.

Depresia ne vizitează din când în când, variind însă în intensitate. Mai mult de 1 din 5 americani se așteaptă să sufere de un anumit fel de depresie cândva în timpul vieții. Iar medicii ne spun că depresia pe termen scurt este la fel de obișnuită precum o răceală. Depresia își poate pune amprenta și asupra creștinilor. Singura diferență, însă, este că noi avem un refugiu, un adăpost pe timp de furtună. Și astfel, cu așteptarea plină de încredere că Dumnezeul oricărei mângâieri vă va întări cu speranța Lui, vă oferim aceste sfaturi proaspete și practice pentru acele zile negre.

Privește la Dumnezeu dincolo de situație

Dumnezeu poate, și va folosi această experiență pentru binele tău în viață. Poate că vrei să te cerți, să ignori sau să strigi la circumstanțele tale, însă crede că Dumnezeu lucrează. Dumnezeu face ceva minunat, atunci când în ciuda durerii tale, rămâi constant în dorința de a te încrede în El. El te învăță noi dimensiuni ale rugăciunii atunci când te simți singur, răbdare atunci când lumea ta pare scăpată de sub control, bunătate și blândețe atunci când mai degrabă te-ai certa, și speranță care nu poate fi distrusă niciodată. Dumnezeu nu va irosi nici măcar această perioadă dificilă. Fie că El a orchestrat-o, fie că nu, El va răscumpăra cu siguranță această împrejurare și o va transforma într-un dar.

Cum să dobândești o altă perspectivă

În zilele în care te lupți cu sentimente de depresie, fă pași activi în a-ți recanaliza atenția:

 1. Cultivă intimitatea cu Dumnezeu.
  Petrece timp gândindu-te, rugându-te și căutându-L pe Dumnezeu. Citește Psalmii, precum și alte pasaje încurajatoare și bucură-te de caracterul Lui.
 2. Uită-te după bine și așteaptă-te să-l găsești.
  Alegerea vizavi de atitudinea ta va determina adesea ce vei primi. Umple fiecare zi cu mulțumire.
 3. Încetează să mai cauți răspuns la întrebarea „De ce?”
  Cu toate că nu este neobișnuit pentru oamenii depresivi să se îndoiască de prezența lui Dumnezeu, de caracterul sau de planul Său, unele întrebări nu-și vor găsi răspunsul aici. Acceptă că Dumnezeu e în control.
 4. Concentrează-te asupra nevoilor altora.
  Ia în calcul alăturarea unui grup de rugăciune de mijlocire sau a voluntariatului în biserica ta sau chiar în comunitatea ta.
 5. Alege modalități sănătoase de a face față stresului și furiei.
  Fie că vorbești despre acele lucruri, fie că te bucuri de o anumită activitate, fie că petreci timp singur sau îți dezvolți o gândire diferită, găsește-ți ceva care să te ajute să alungi anxietatea.

Depresia adunce adesea o profunzime incredibilă relației noastre personale cu Dumnezeu, pe măsură ce învățăm să ne predăm călăuzirii Lui, în timpul călătoriei prin această vale neagră.

Luat din Barb Peil, “Depression: Hope for the Gray Days,” Insights (Jan. 1999): 2. Copyright © 1999 Insight for Living. Toate drepturile rezervate în toată lumea.
Drepturile de autor pentru traducerea in limba română sunt rezervate © 2015 de Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.

Posted in Death, Encouragement & Healing.