Adolescenții pot fi profesori teribili

Adolescenții sunt un grup unic de oameni. Pot scrie mesaje de 4000 de cuvinte în câteva secunde, însă nu pot vorbi în propoziții complete. Își pot reaminti 8000 de adrese de email, însă spun că nu au ținere de minte atunci când vine vorba de aruncarea gunoiului. Au o energie debordantă pentru evenimentele sociale nocturne, însă devin letargici la întâlnirile de familie de două ore.

Am patru adolescenți. Patru adolescenți ai căror hormoni le oferă posibilitatea în mod regulat de a se transforma într-o altă personă, și anume în versiunea lor negativă, ori de câte ori sunt rugați să facă ceva, cum ar fi să… se uite la tine când vorbești cu ei. Uneori fac referință la ei cu apelativele „Persoana nr. 1” și „Persoana nr. 2”. Dacă punem la socoteală și versiunile lor negative, pot spune că am acasă opt adolescenți. Și potrivit neurologilor, doar fiul meu Jon, face cât opt adolescenți la un loc. Deci, după calculele mele reiese că avem un echivalent a 18 persoane, doi căței mari și o pasăre care cântă prin casă cam în orice moment din zi.

Lăsând gluma la o parte, adolescenții mei sunt incredibil de puternici, curajoși, acceptând viața așa cum este. Trăiesc prin durere, perseverează în tristețe, îl prețuiesc pe fratele lor cu dizabilități, Jon, și își împărtășesc inima cu mine. Adolescenții mei mă învață foarte multe lucruri prin exemplul lor, de fapt. Mă ajută să văd cum mă raportez la Dumnezeu uneori. Iar exemplul lui Dumnezeu mă umple de recunoștință și mă învață cum ar trebui să răspund adolescenților mei.

Dumnezeu mă acceptă atunci când mă comport ca „Persoana nr. 1” și ca „Persoana nr. 2”. Nu pare să fie deranjat atunci când uit de mila și de credincioșia Lui. El este mereu în alertă și prezent atunci când se întâmplă să mai adorm când vin să stau înaintea Lui. El aude toate cererile și petițiile mele, îngrijorările, șoaptele, temerile în ciuda surzeniei mele în fața poruncii Lui de a preda totul voii Sale. Și în cele din urmă, El mi-a iertat păcatele și mi-a anulat datoria. Atunci când viața mea se va sfârși, El îmi va vindeca toate rănile sufletești și mă va primi în împărăția Lui veșnică.

Sunt foarte mulțumitoare pentru ceea ce El mă învață, în special prin adolescenții mei.

Copyright © 2011 Insight for Living, Inc. Drepturile de autor rezervate © 2011 de Insight for Living, Inc.

Drepturile de autor pentru traducerea în limba română sunt rezervate © 2015 de Insight for Living, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.

Posted in Parenting.

Colleen Swindoll are funcția de director al Departamentului de Nevoi Speciale la Insight for Living. Din provocările personale ale creșterii unui copil cu dizabilități (al treilea copil al său, Jonathan), Colleen dorește să ofere ajutor și speranță prin scriere și consiliere celor care se confruntă cu încercări legate de dizabilitate.