2 Timotei

Cine a scris cartea?

Pe când Pavel scria cea de-a doua epistolă lui Timotei, tânărul pastor slujise biserica din Efes de patru ani deja și erau încă pe atâția ani de la prima scrisoare primită de la apostol. Timotei fusese un slujitor credincios lui Pavel din clipa în care plecase de acasă alături de el, cu mai bine de un deceniu în urmă. De atunci, Timotei slujise alături de Pavel pe duratele celei de-a doua și de a treia călătorii misionare, în locuri precum Troia, Filipi și Corint. Timotei era familiar cu efesenii de când își stabilise misiunea în Efes, slujind alături de Pavel acolo, timp de aproape trei ani în cea de-a treia călătorie misionară a apostolului. Pavel îi scrie din nou acestui lider tânăr al bisericii din Efes pentru a-i oferi încurajare și întărire în fața dificultăților și încercărilor.

Care este perioada în care a fost scrisă cartea?

Pavel a scris a doua lui scrisoare către Timotei dintr-o celulă întunecată a unei închisori romane, înainte de moartea sa, în anul 67. Împăratul roman Nero alunecase ușor în nebunie de când urcase la tron în anul 54, un proces ajuns la culme odată cu marele incendiu din anul 64 care a ars jumătate din oraș. Deoarece rezidenții romani erau revoltați, creștinii au devenit o țintă convenabilă pentru Nero, care i-a folosit pe credincioși ca țapi ispășitori pentru lipsa de pregătire a propriului său oraș în fața dezastrului. Pavel a fost unul dintre creștinii prinși de această persecuție și a fost decapitat de oficialii romani curând după ce a scris această epistolă.

De ce este cartea 2 Timotei importantă?

A doua epistolă către Timotei îl prezintă pe Pavel la sfârșitul slujirii sale, chiar înainte de moartea sa. Anumite detalii personale din această scrisoare ne prezintă un om care își pune lucrurile în ordine și se pregătește pentru inevitabil. În încheierea acestei scrisori, Pavel menționează un număr semnificativ de persoane – unii care i-au greșit, alții care au slujit cu credincioșie alături de el (2 Timotei 4:9-21). Este ca și cum Pavel îi prezintă lui Timotei „starea bisericii”, aducându-l la zi pe Timotei cu privire la starea curentă a cunoștințelor și prietenilor lor, ca tânărul pastor să poată duce mai departe lucrarea după plecarea lui Pavel.

Care este ideea principală?

Pavel a înțeles că după moartea sa lucrarea avea să devină din ce în ce mai dificilă pentru Timotei. (Într-adevăr, la ceva timp după scrisoarea primită de la Pavel, Timotei este arestat pentru credința lui [Evrei 13:23]). Pavel știa că păstrarea bisericii între limitele doctrinei sănătoase, încurajându-i pe credincioși să își trăiască viețile în curăție din dragoste pentru Hristos, avea să fie o chestiune adeseori dificilă și fără prea multe cuvinte de mulțumire. Deși încercările aveau să vină, Pavel voia ca Timotei să persevereze în lucrurile pe care le învățase, începând cu moștenirea bogată a credinței care îi fusese încredințată tânărului pastor nu doar din partea lui Pavel, ci și din partea mamei și bunicii lui Timotei (2 Timotei 1:5-6; 3:14-15).

Cea mai izbitoare caracteristică a încurajării lui Pavel este observată când bătrânul apostol folosește o frază care se regăsește în mod proeminent în prima epistolă către Timotei, scrisă cu patru ani înainte. În acea scrisoare, Pavel îl îndeamnă pe Timotei „să lupte lupta cea bună” (1 Timotei 1:18; 6:12). Dar în această scrisoare, Pavel întoarce acea frază și o direcționează spre el însuși, scriind că el „s-a luptat lupta cea bună... și-a sfârșit alergarea... [și] a păstrat credința” (2 Timotei 4:7). Ce mare încurajare pentru tânărul pastor al bisericii din Efes, să știe că mentorul său îi modelează cu îndrăzneală perseverența în credință, chiar și aproape de sfârșitul vieții.

Cum se aplică aceste lucruri la viața mea?

2 Timotei ne aduce aproape de moarte, forțându-ne să luăm în considerare realitatea ei și modul în care noi reacționăm când suntem puși în fața ei. Răspunsul lui Pavel ne învață și astăzi ce ar trebui să facem. El nu se gândea la el însuși, la nedreptatea care s-a abătut peste el. În schimb, încrezându-se că Dumnezeu îl adusese acolo unde El dorea să fie, bătrânul apostol și-a îndreptat atenția spre ceilalți, în mod specific spre biserică și spre tânărul lui ucenic, Timotei.

Unde speri că se vor îndrepta gândurile tale când te vei apropia de sfârșitul zilelor tale?

Related Articles

De ce poți avea încredere în Biblie?

Care este autoritatea absolută în viața ta? Înaintea de a răspunde repede, gândește-te câteva secunde. Atunci când ești pus la colț, când te confrunți cu obstacole intimidante, când ești obligat să faci față realității, pe cine sau ce te bazezi? Nu poate exista o autoritate mai de încredere pe Pământ decât Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia. […]

Read More

Fundamentele biblice pentru încurajare

Porțiunea din Scriptură la care vreau să ne uităm astăzi, este Evrei capitolul 10. Pe parcursul întregii epistole, reflectorul este pus pe Isus Hristos, Cel Superior. El a deschis pentru noi un drum nou, dătător de viață, către Tatăl. Nu suntem nevoiți să trecem printr-un sistem de fapte. Nu avem nevoie de ajutorul unei persoane […]

Read More