Hotărât pe un drum mai puțin umblat

M. Scott Peck își începe cartea, The Road Less Traveled, cu acest adevăr simplu: „Viața e grea.”1 Să scrii sau să citești acest lucru e una, dar să-l accepți e altceva. Te frământă dificultățile cu care te confrunți acum, știind că nu ai opțiunea de a schimba circumstanțele în care te afli? Nu ești singur; dificultatea de a accepta viața așa cum este, nu așa cum ne așteptăm să fie, este motivul pentru care puțin aleg drumul mai puțin umblat – locul în care înfruntăm viața în termenii pe care ni-i impune ea.

În parcul Disneyland există o cursă care se numește Mr. Toad’s Wild Ride [Cursa nebună a domnului Broască]. Personajul, Mr. Toad, a greșit drumul, se pare, și a luat-o pe altă cale unde dă peste tot felul de obstacole, gropi, hârtoape. Se aud fluiere, claxoanele urlă, mașinile se rotesc până la sfârșitul cursei. Este nemaipomenit să ajungi la capăt și să ieși din această cursă. Viața reală nu este ca o cursă din parcul de distracții. Da, uneori drumul pare să fie la fel de imposibil, dar nu se limitează la trei minute. În viață, drumurile care merită efortul să fie urmate sunt de obicei lungi și cer un angajament neclintit, îndârjit.

Cât de accidentat, de dificil, a fost drumul tău în ultimele câteva luni? Ai dat de câteva hârtoape mari? Ți se pare imposibil să ții calea dreaptă? Ai avut și tu, la fel ca mine, zile în care îți venea să-i spui „Nu știi ce vorbești!” femeii care se plângea fiindcă își pierduse programarea la manichiuristă din cauză că drăgălașul ei copilaș avea guturai? S-ar putea să te simți ofensat de următoarea afirmație sinceră, dar acesta este adevărul: îmi venea să intru cu mașina în oameni care îmi zâmbeau cu toată gura și își exprimau PROPRIA convingere că „numai oamenilor puternici li se dau necazuri mari”. Cine spune asta? Biblia nu spune așa ceva! De fapt, spune exact opusul. Când dădeam dovadă de cea mai mare slăbiciune – nu de puterea cea mai mare – Isus Hristos mi-a transformat sufletul și mi-a dat libertate și odihnă, indiferent de circumstanțele în care mă aflam (1 Corinteni 1:27).

Pot alege să am resentimente față de viața aparent ușoară a altora sau să-I îngădui lui Dumnezeu să mă transforme pe calea pe care mă aflu eu. Angajarea pe drumul cel mai puțin umblat nu are nimic de a face cu drumul altuia sau cu ce face altcineva pe drumul său. Eu merg doar pe drumul pe care mi-a îngăduit Dumnezeu să merg.

Angajarea pe drumul mai puțin umblat nu are legătură cu binele și răul pe care mi le aduce viața în cale. Nu are legătură cu circumstanțele mele, nici cu sentimentele mele, nici cu slăbiciunile mele omenești, nici cu puterea mea omenească, nici cu prietenii mei, nici cu experiența mea din biserică. Are legătură doar cu convingerea mea că Dumnezeu este cine spune că este – Stăpânul infinit de înțelept și de bun al Universului și Domnul vieții mele.

După mulți ani de luptă, de frământări, de căutare a unei ieșiri și de ales alte drumuri care s-au dovedit a fi mereu alei înfundate, am luat hotărârea să urmez direcția arătată de Dumnezeu, Tatăl meu ceresc. Chiar dacă circumstanțele sunt dificile, Îl urmez pe El și am constatat că este mai ușor dacă învăț să respect următoarele reguli pe acest drum:

  1. Cred că Dumnezeu mă iubește și îngăduie ca eu să trec prin dificultăți cu scopul de a mă preschimba întru asemănarea cu Hristos (Evrei 12:11), prin urmare, MĂ ÎNCRED în El.
  2. Cred că gândurile și căile lui Dumnezeu sunt infinit superioare căilor și gândurilor mele (Isaia 55:8-10), prin urmare, MĂ PREDAU Lui.
  3. Cred că Dumnezeu este credincios în împlinirea promisiunilor Sale (Filipeni 1:6), prin urmare, MĂ ODIHNESC în El.
  4. Cred că adevărul lui Dumnezeu este absolut, fără greșeală și veșnic (2 Timotei 3:16) . . . prin urmare, ASCULT de El.

Dragul meu prieten, te afli și tu în aceeași situație în care m-am aflat și eu cu mai mult timp în urmă, dorind un alt drum sau căutând o cale de ieșire? Vrei să alegi acum să te întorci și să pornești cu hotărâre pe drumul mai puțin umblat, cel pe care Dumnezeu îl cunoaște bine și pe care promite să te călăuzească? Vrei să-I încredințezi Lui voia ta, chiar viața ta? Dacă nu, de ce? Dă-mi de veste, te rog! Dar înainte să scrii, pune-ți următoarele întrebări:

  1. De ce anume îmi este frică?
  2. Ce cred despre toate astea?
  3. La ce nu vreau să renunț?
  4. Care sunt motivele pentru care refuz să ascult?

Angajarea pe drumul mai puțin umblat nu înseamnă că afișezi un zâmbet permanent, sau că îți este totul trasat clar înaintea ta, sau că nu te mai temi de nimic. Nu înseamnă că scrâșnești din dinți și spui: „Păi, asta e, se pare că sunt blocat aici.” Înseamnă să accepți circumstanțe pe care nu le poți schimba și să crezi că Dumnezeu te va schimba pe tine în timp ce te ajută să treci prin ele. Înseamnă să renunți la amărăciune, la îndoială și la mânia pe care le resimți față de Dumnezeu. Înseamnă să recunoști față de El (și față de tine) că nu poți să repari toate gropile din drum, sau să anticipi când drumul cotește brusc, sau să te descurci singur … și apoi să ai încredere în El că te va purta cu bine prin toate, până la capăt.

Dumnezeule Atotputernic, pe drumul vieții, poate fi greu să înțelegem și să abordăm corect tainele voii Tale și tot ce este îngăduit să vină în viața noastră. Fie ca Duhul Tău cel Sfânt să lucreze activ în viețile noastre, indiferent de circumstanțele prin care trecem. Tată ceresc, toată lauda, slsava și cinstea Ție Ți se cuvin azi, în timp ce noi învățăm să ne încredem în Tine, să ne predăm viața în mâinile Tale, să ne odihnim în Tine și să ascultăm de Tine. Amin.

  1. M. Scott Peck, The Road Less Traveled: A New Psychology of Love, Traditional Values and Spiritual Growth (New York: Simon and Schuster, 1978), 15.
Posted in Encouragement & Healing, Marriage, Special Needs and tagged , , , .

Colleen Swindoll are funcția de director al Departamentului de Nevoi Speciale la Insight for Living. Din provocările personale ale creșterii unui copil cu dizabilități (al treilea copil al său, Jonathan), Colleen dorește să ofere ajutor și speranță prin scriere și consiliere celor care se confruntă cu încercări legate de dizabilitate.