De ce poți avea încredere în Biblie?

Care este autoritatea absolută în viața ta? Înaintea de a răspunde repede, gândește-te câteva secunde. Atunci când ești pus la colț, când te confrunți cu obstacole intimidante, când ești obligat să faci față realității, pe cine sau ce te bazezi?

Nu poate exista o autoritate mai de încredere pe Pământ decât Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia. Această sursă inepuizabilă de adevăr deține cheile misterelor vieții. Doar ea ne oferă adăpostul și protecția de care avem nevoie în momentele dificile.

Însă, trebuie să înțelegem de ce. De ce această Carte poate fi considerată autoritatea noastră absolută?

Cartea lui Dumnezeu este vocea lui Dumnezeu
Scriptura este Cuvântul lui Dumnezeu. (1 Tesaloniceni 2:13) Gândește-te în modul următor: dacă Dumnezeul nostru ar fi să se facă vizibil, să se reîntoarcă pe Pământ și să-și comunice mesajul, ar fi în acord cu Biblia. Mesajul adevărului Său va fi ceea ce poți citi în Scriptură acum. Atunci când te bazezi pe vocea lui Dumnezeu, pe mesajul Său, stai pe o fundație sigură și deții un adevăr demn de toată încrederea.

Cuvântul lui Dumnezeu va rezista
DRealizezi că sunt doar două lucruri veșnice pe acest Pământ, astăzi? Doar două: oamenii și Cuvântul lui Dumnezeu. Toate celelalte lucruri vor arde în cele din urmă. Asta te face să-ți regândești un pic prioritățile, nu? Lucrurile pe care le punem pe rafturi, lucrurile pe care le înrămăm, trofeele și premiile cu care ne lăudăm..toate se îndreaptă către focul final. (2 Petru 3:7; 10-12)

Însă, nu și adevărul lui Dumnezeu! El „…rămâne în veac. ” (1 Petru 1:25) Iarba va crește și apoi se va veșteji; floriile înfloresc și apoi se ofilesc. Dar, mesajul scris al lui Dumnezeu, adevărul, va dăinui pe vecie. (Isaia 40:7-8) Cuvântul Lui va rezista.

Cuvântul lui Dumnezeu este inspirat
Dar, stai un pic. Cum putem fi atât de entuziasmați de ceva ce a fost scris de oameni? Nu avem nicio problemă cu Cel care ne oferă adevărul. El l-a dat…însă, nu a fost adevărul afectat atunci când El l-a transmis pe Pământ prin mâinile și mințiile unor oameni păcătoși?

Acesta este momentul perfect pentru tine, pentru a te familiariza cu trei termeni doctrinali: revelația, inspirația și iluminarea. Revelația a avut loc atunci când Dumnezeu a oferit adevărul Său. Inspirația s-a produs atunci când scriitorii Scripturii au primit și au consemnat adevărul Lui. Astăzi, iluminarea are loc atunci când noi înțelegem și aplicăm adevărul Lui.

Chestiunea critică vizavi de încrederea ta în Biblie, este direct legată de încrederea în inspirația ei. Cum putem fi siguri că, Cuvântul lui Dumnezeu nu conține greșeli, că este absolut corect și prin urmare, merită toată încrederea noastră? Pavel ne oferă un ajutor consistent în a găsi răspunsul la această întrebare:

„Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire” (1 Timotei 3:16)

Când Dumnezeu a descoperit adevărul Său oamenilor pentru a-l consemna, El a „suflat” Cuvântul Său. Însă, cei care au scris Scriptura doar au scris după dictare? Atunci când citim Biblia, este clar că Petru nu sună ca Ioan, Ioan nu sună ca David. Cumva, personalitatea fiecărui scriitor a fost păstrată, fără a altera însă textul prin slăbiciuni umane sau erori de altă natură. Acest lucru este mult mai mult decât o simplă dictare.

Și totuși, cum a reușit Dumnezeu să facă acest lucru? 2 Petru 1:21, ne dă încă un indiciu: „Căci nicio proorocie n-a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânaţi de Duhul Sfânt.”

Cuvântul „mânați” vine de la un cuvânt în limba greacă care face referință la ceva maritim, descriind existența unei nave pe mare. Când o navă în larg și-a pierdut pânzele și este la mila vântului, valurilor și curenților din mare, este „mânată” de o putere care nu-i aparține. Acesta este sensul cuvântului folosit aici. Scriitorii Scripturii au primit Cuvântul lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt le-a ghidat supranatural instrumentele de scris, în timp ce ei erau „mânați” de El pentru a așterne pe hârtie adevărul Său.

Cuvântul lui Dumnezeu te va susține
Concluzia noastră este aceasta: în Biblie avem conservarea unui text demn de încredere, inspirat și plin de autoritate. Așa că, trebuie să ne întrebăm următorul lucru: Mă pot baza pe el, mai ales atunci când trec prin experiențe confuze în această viață?

Răspunsul meu, și mă rog să fie și al tău, este un clar și răspicat DA!

Lucrul minunat atunci când te bazezi pe Cuvântul lui Dumnezeu, este că îți oferă stabilitate. Îți dă acel sentiment că totul are un scop și un sens mult mai profund. Niciun alt sfătuitor nu te va scoate la liman pe termen lung. Niciun alt adevăr nu te va ajuta să stai ferm prin furtunile îndoielii și incertitudinii. Nicio altă realitate nu-ți va da suficient de multă putere pentru fiecare zi sau speranță pentru ziua de mâine. Nicio altă îndrumare nu are puterea de a da un înțeles nou vieții tale.

Copyright ©2014 de Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.

Drepturile de autor pentru traducerea in limba română sunt rezervate © 2015 de Charles R. Swindoll, Inc. Toate drepturile rezervate în toată lumea.

Posted in Bible, Theology and tagged , , , , .

Precizia, claritatea și aplicația practică descriu slujirea de învățare biblică al lui Charles R. Swindoll. Chuck este președintele consiliului de administrație la Insight for Living și cancelarul Dallas Theological Seminary. Chuck servește, de asemenea, ca pastor principal al Stonebriar Community Church din Frisco, Texas. Încă din anul 1979, prin intermediul emisiunii Insight for Living el explică Biblia ascultătorilor săi.