Romani

Cine a scris cartea?

Pavel nu fusese niciodată la Roma înainte de scrierea epistolei către romani, deși își exprimase în mod clar dorința de a călători acolo în viitorul apropiat (Fapte 19:21; Romani 1:10-12). Apostolul a salutat pe nume douăzeci și șase de persoane diferite, personalizând o scrisoare de la un om care ar fi fost un străin pentru cei mai mulți dintre destinatari. Sigur că ei auziseră de Pavel și se simțeau onorați să primească scrisoarea, dar Pavel folosea mereu prilejul de a se conecta direct cu publicul său, astfel încât mesajul evangheliei să fie primit mai bine.

Care este perioada în care a fost scrisă cartea?

Apostolul Pavel le-a scris romanilor din cetatea greacă a Corintului, în anul 57 d.H., la trei ani după ce tânărul de 16 ani, Nero, se urca pe tron ca împărat al Romei. Situația politică din capitală nu se deteriorase încă pentru creștinii romani, întrucât Nero nu avea să-și înceapă persecuția la adresa lor decât după ce avea să-i facă țapi ispășitori pe creștini pentru incendiul izbucnit în Roma în anul 64 d.H. Prin urmare, Pavel scria pentru o biserică ce se bucura de o relativă pace, dar o biserică despre care el era convins că avea nevoie de o doză puternică de doctrină evanghelică de bază.

Luând în considerare faptul că scria din Corint, este foarte probabil ca Pavel să fi întâlnit o mare varietate de oameni și de practici – de la marinari neciopliți și neguțători meticuloși, la idolatri bogați și creștini înrobiți. Renumita cetate grecească era și un teren fertil pentru imoralitatea sexuală și închinarea la idoli. Așa că, în timp ce Pavel scria în epistola sa către cei din Roma despre păcătoșenia omenirii sau despre puterea harului lui Dumnezeu de a schimba vieți în mod miraculos și total, el știa despre ce vorbea. Toate lucrurile despre care scria se desfășurau în fața ochilor săi zi de zi.

De ce este cartea Romani importantă?

Epistola către romani reprezintă cea mai clară și mai sistematică prezentare a doctrinei creștine din toată Scriptura. Pavel începe prin a vorbi despre ceea ce se observă cel mai ușor în lume: starea de păcat a omenirii. Toți oamenii sunt condamnați din cauza răzvrătirii tuturor față de Dumnezeu. Totuși, în harul Său, Dumnezeu ne oferă îndreptățirea prin credința în Fiul Său, Isus. Când suntem considerați drepți de către Dumnezeu, primim răscumpărarea sau mântuirea, datorită faptului că sângele lui Hristos acoperă păcatul nostru. Dar Pavel spune clar că mântuirea nu este punctul final al căutării lui Dumnezeu de către cel credincios: aceasta continuă în timp ce fiecare dintre noi este sfințit pe măsură ce Îl urmăm pe El în mod consecvent. Pavel tratează aceste subiecte în așa fel încât oferă o prezentare completă și logică a modului în care o persoană poate să fie salvată de pedeapsă și de puterea păcatului său.

Care este ideea principală?

Tema principală care străbate scrisoarea lui Pavel pentru cei din Roma este revelarea dreptății lui Dumnezeu în planul Său pentru mântuire, ceea ce Biblia numește Evanghelie:

Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelie, fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede – întâi a iudeului, apoi a grecului –, deoarece în ea este descoperită o dreptate oferită de Dumnezeu, care vine din credinţă şi care duce la credinţă, aşa cum este scris: „Cel drept va trăi prin credinţă.“ (Romani 1:16-17, NTR)

Pavel a arătat că oamenilor le lipsește dreptatea lui Dumnezeu din cauza păcatului lor (1-3), primesc dreptatea lui Dumnezeu când Dumnezeu ne îndreptățește prin credință (4-5), demonstrează neprihănirea lui Dumnezeu prin transformarea lor din răzvrătiți în ucenici ai Lui (6-8), confirmă dreptatea Lui când Dumnezeu îi mântuiește pe evrei (9-11) și pun în aplicare dreptatea Lui în moduri practice pe toată durata vieții lor (12-16).

Cum se aplică aceste lucruri la viața mea?

Structura cărții Romani ne oferă un indiciu despre importanța cărții în viața noastră de zi cu zi. Începând cu unsprezece capitole de doctrină, cartea face apoi trecerea la cinci capitole de instrucțiuni practice. Această legătură dintre doctrină și viață ilustrează importanța în viața creștinului atât a convingerilor, cât și a modului în care sunt trăite aceste convingeri. Viața ta de fiecare zi este o oglindire fidelă a convingerilor pe care le susții sau te afli într-o luptă constantă cu ipocrizia? Ia seama la învățătura din paginile epistolei către romani, dar nu uita să o și pui în practică.

Related Articles

„Ești sigur, Doamne?”

În ultima vreme, fiul meu, Jonathan, a început să-mi pună o anumită întrebare aproape după fiecare lucru pe care îl spun. Întreabă ce îl interesează și după răspunsul meu vine cu întrebarea: „Ești sigură?” „Mami, pot să mă duc afară?” „Sigur că da.” „Ești sigură?” „Da.” „Mami, pot să mănânc micul dejun?” „Bineînțeles! Poftă bună!” […]

Read More

O perspectivă echilibrată asupra rușinii

„Ar trebui să-ți fie rușine!” Nu este de mirare că mulți dintre noi, copii fiind, am auzit remarci de genul acesta din partea părinților noștri. Poate am mințit, ne-am jucat cu chibritul sau am fost amendați pentru depășirea limitei de viteză la volanul mașinii mamei. Oricare ar fi fost năzbâtia, cu toții știam în mod […]

Read More

Şapte moduri de a cultiva bucuria

Îți dorești mai multă bucurie pe parcursul zilei? Cultiv-o! Bucuria izvorăşte din perspectiva eternităţii asupra evenimentelor ce se petrec într-o zi. Cu o astfel de focalizare intenţională, cu siguranţă vei vedea ziua de azi diferit, cu mai multă bucurie şi convingere că Dumnezeu lucrează în viaţa ta. 1. Repetă cu Dumnezeu motivele pentru care crezi […]

Read More

Transformă-ți mintea și-ți vei transforma viaţa

Predica a început cu următoarea frază: „Convingerile tale despre viaţă au un impact radical asupra felului în care îţi trăieşti viaţa”. În liniştea aşternută peste congregaţiei, cuvintele au răsunat din nou: „Convingerile tale despre viaţă au un impact radical asupra felului în care îţi trăieşti viaţa”. Câteodată credem că fericirea va veni în viaţa noastră […]

Read More

Ziua Judecății

„Cartea Vieții” este un concept din Noul Testament cu rădăcini adânci în Vechiul Testament ( Exod 32:32-33; Daniel 12:12; Maleahi 3:16). Credincioșii din vremurile Vechiului Testament erau salvați de har, prin credință, dacă onorau vechiul legământ. Când Isus a inițiat un nou legământ, le-a spus ucenicilor: „ …bucuraţi-vă că numele voastre sunt scrise în ceruri.”” […]

Read More